Șeful SIE vrea o Europă mai fermă cu Rusia
Uniunea Europeana nu a reusit sa raspunda unitar la actiunile Rusiei, a declarat seful Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
Articol de Carmen Gavrilă, 16 Octombrie 2015, 12:59
Uniunea Europeana nu a reusit sa raspunda unitar la actiunile Rusiei, a declarat astazi la Forumul Bucuresti, seful Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
El a explicat ca Uniunea nu ar trebui sa evite chiar cu orice pret confuntarile politice cu Rusia.
Bruxelles-ul inca nu are instrumentele necesare pentru a raspunde rapid in fata unor situatii neasteptate, asa cum a fost cazul crizei refugiatilor iar Uniunea Europeana nu actioneaza ca un actor global pentru ca multe state membre prefera sa joace singure, a spus seful SIE.
Dar, potentialul ca Uniunea sa fie un actor global, exista, mai mult chiar, Uniunea poate sa determine Rusia si China sa devina actori mai responsabili.
“Ambele state au aratat ca sunt interesate sa schimbe, unilateral, unii parametri de baza ai actualei ordini mondiale, fie in Asia de Sud Est ori in Estul Europei.
”Pentru a mentine ordinea mondiala UE poate chiar sa apeleze la atitudini mai ferme in relatie cu Rusia si China. Rusia in special trebuie tratata asa cum este, adica impredictibila.
”Cred ca Uniunea nu ar trebui sa evite chiar cu orice pret confuntarile politiice cu Rusia.
”Nu e in interesul Europei sa se adapteze la cauza neoimpreialista a Moscovei iar daca Rusia vrea relatii economice cu Uniunea, trebuie sa se conformeze regulilor europene, mai ales in sectoarele energetic si financiar” a spus Mihai Razvan Ungureanu.
Si Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow a explicat ca Rusia submineaza acum ordinea mondiala realizata dupa al doilea razboi mondial. Oficialul NATO a spus ca Alainta trebuie sa isi dezvolte o strategie de adaptare pe termen lung, ca sa poata descuraja si opri orice fel de adversar.
Alexander Vershbow a explicat ca doar aplicarea tintelor de la summitul din Tara Galilor nu e suficienta.
“Summitul de la Varsovia va fi o oportunitate sa evaluam actiunile Rusiei. Va trebui sa raspundem la intrebarea dificila : ce e nevoie sa facem ca sa descurajam o Rusie agresiva care vrea sa revina la epoca sferelor de influenta, cand marile puterni schimbau granitele prin forta si limitau alegerile suverane ale vecinilor lor” a declarat secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow.
Concluzia discutiei de la Forumul Bucuresti despre vecinatatea Europei a fost ca poate o mai buna abordare ar fi una individualizata, specifica fiecarui stat vecin mai degraba decat o adordare uniforma, asa numita “la pachet”.