Efectele secetei
Seceta prelungită a distrus complet încercarea de însămânţare a terenurilor agricole cu rapiţă în Nordul Dobrogei.
Articol de Geta Negrişanu, Tulcea, 05 Octombrie 2011, 13:35
Seceta prelungită a distrus complet încercarea de însămânţare a terenurilor agricole cu rapiţă în Nordul Dobrogei, peste 51 de mii de hectare care ar fi trebuit să fie însămânţate cu rapiţă în acest an au fost compromise complet.
Nici pentru celelate culturi de toamnă nu este prea usor şi nu există certitudinea că va exista producţie care să asigure consumul intern anul viitor: acolo unde există utilaje performanţe, lucrările agricole se desfăşoară în condiţii de secetă extremă, pentru că discurile grele, de capacitate mare pregătesc altfel terenul, astfel încât să se înfiinţeze culturi de grâu în această toamnă pe o suprafaţă de 64.800 de hectare şi culturi de orz pe 15.600 de hectare, conform celor mai pesimiste estimări.
Cu costuri mai mari pentru ca preţul motorinei este în creştere.
Viile sunt singurele "beneficiare" ale secetei pentru că lipsa ploilor a permis strugurilor să acumuleze zahărul necesar unui vin de calitate.
În judeţul Tulcea, podgoriile se întind pe o suprafaţă de 8,2 mii de hectare cu o producţie medie la hectar de 6,2 tone/ha pentru struguri albi şi cca. 7to/ha pentru struguri roşii.