"Economii de 66 de milioane de euro" din preţul medicamentelor
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Cristian Luţan, a atras atenţia că măsurile luate de autorităţi vor afecta întregul lanţ de distribuţie.
Articol de Marilena Frâncu, 21 Iulie 2011, 16:22
Autorităţile încearcă în această perioadă să reglementeze şi consumul de medicamente al căror preţ este suportat total sau parţial de stat, după ce s-a constatat o creştere constantă a costurilor, în ultimii ani.
Noul sistem de calcul al preţului pentru medicamentele din Lista C2, unde sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, prin programele naţionale, va aduce ministerului o economie estimată la peste 66 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru susţinerea în continuare a gratuităţii acestor programe.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat în minister Cristian Irimie a explicat că la baza măsurilor ce vor fi luate de autorităţi a stat ca de fiecare dată pacientul şi asigurarea unui acces cât mai mare la tratament:
"Sumele alocate cheltuielilor cu medicamente a crescut anual, cu toate că numărul pacienţilor a rămas aproximativ egal. De aceea, Ministerul Sănătăţii a fost pus în faţa unei alegeri şi noi am făcut-o. Alegerea între a afecta, să spunem, profitul unor firme, şi pe cealaltă parte - pacienţii. Noi am ales pacienţii", a declarat acesta.
Noul sistem de calcul prevede o diminuare cu 15% a preţului de decontare pentru producători, dar şi a marjelor de decontare pentru distribuitori şi farmacişti.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu, a explicat că adaosul la medicamente va ajunge de la 16% la o medie de 10% pentru farmacii, în condiţiile în care cea mai mică medie în Europa este de 22%.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Cristian Luţan, a atras atenţia că măsurile luate de autorităţi vor afecta întregul lanţ de distribuţie şi vor avea ca efect creşterea fenomenului de export parlalel şi alimentarea multor jucători de pe piaţă:
"Este adevărat că în programele naţionale costurile au crescut şi credem că este necesar un control mai bun şi o împărţire mai corectă a resurselor. Cu toate acestea, susţinem fără echivoc că măsura supusă dezbaterii publice astăzi, deşi atinge obiectivul bugetar propus de minister, va avea efecte negative care vor depăşi aceste beneficii. Principalul efect negativ al acestei măsuri este creşterea exponenţială a exporturilor paralele, care lasă pacienţii din România fără tratament", a afirmat Cristian Luţan.
Producătorii de medicamente generice cred că măsurile luate de autorităţi în forma actuală, vor avea efecte pe termen lung şi multe medicamene generice vor fi aduse sub pragul de sustenabilitate, ceea ce înseamnă dispariţia lor de pe piaţă.
O propunere venintă din partea acestora vizează introducerea unei substituţii generice cu o opţiune de preţ scăzută, faţă de cel novativ, printr-un mecanism prin care se raportează decontarea la produsul generic şi eliminarea produselor care nu se vând de pe piaţă, adică acele produse-fantomă.
Secretarul de stat Cristian Irimie a promis că se va ţine cont de propunerile venite din partea celor prezenţi la dezbatere, dar nu a enunţat o dată clară în ce priveşte aplicarea noului sistem de calcul pentru medicamentele din Lista C2.