După ce România a devenit membră a UE, "PIB-ul a crescut cu 60%"
România are o democraţie consolidată, a apreciat consilierul prezidenţial Leonard Orban, la o dezbatere organizată astăzi, în Capitală.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Noiembrie 2016, 13:44
La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România are o democraţie consolidată, a apreciat consilierul prezidenţial Leonard Orban, la o dezbatere organizată astăzi, în Capitală.
El a explicat că, deşi fondurile europene nu au fost mereu bine investite, pe baza proiectelor realizate cu bani comunitari s-au plătit salarii şi taxe, contribuind astfel la dezvoltarea economică.
De asemenea, aderarea la Uniunea Europeană a dus la schimbări economice de substanţă pentru că a fost nevoie de îndeplinirea unor criterii stricte.
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a explicat că după ce România a devenit membră a Uniunii, PIB a crescut cu 60%, iar investiţiile străine s-au dublat.
Leonard Orban: "România este un stat mult mai solid din punct de vedere al democraţiei, un stat consolidat".
Totuşi, consilierul guvernantorului BNR, Adrian Vasilescu, a atras atenţia că, deşi România are cea mai mare creştere economică din Uniune, ţara este încă în pericol:
Adrian Vasilescu: "Viteza e bună, baza nu mai e la fel. Suntem a 27-a ţară, penultima, în spatele nostru sunt numai bulgarii, după indicatorul care arată forţa de consum a acestei populaţii şi forţa de consum a ţării noastre".
Profesorul de economie Vasile Puşcaş, de la Universitatea Babeş-Bolyai, a avertizat că Uniunea Europeană, confruntată cu crize diverse, va deveni mai competitivă, iar România trebuie să se adapteze.
Vasile Puşcaş: "Dacă ar exista o responsabilitate a liderilor nu s-ar face apel la populism, nu s-ar face apel la referendumuri. Asta arată cât se poate de clar că avem de-a face cu nişte lideri care nu vor sau nu pot să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce au de făcut".
Potrivit participanţilor la dezbatere, integrarea României, în special economică, are încă două mari lipsuri: apartenenţa la spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro.