Dunărea, debit maxim la intrarea în ţară
Debitul fluviului în secţiunea Baziaş a fost de 11.000 de metri cubi pe secundă.
Articol de Paul Poteraşi, 14 Ianuarie 2010, 15:35
"Joi, fluviul Dunărea înregistrează debitul maxim la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, de 11.000 de metri cubi pe secundă, debit care se va menţine maxim şi în cursul zilei de vineri" se precizează într-un comunicat de joi al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR).
Tot în comunicat se mai arată că începând de sâmbătă, nivelul Dunării va înregistra o uşoară tendinţă de scădere, cu 2-5 centimetri pe zi.
Potrivit experţilor ANAR, perioada cu debite mari pe Dunăre va continua "cel puţin două-trei săptămâni".
În următoarele opt-zece zile, unda de viitură este aşteptată să ajungă în zona Tulcea.
Totuşi, hidrologii susţin că debitele pe râurile interioare sunt în scădere, aportul acestora la viitura de pe Dunăre fiiind "nesemnificativ".
În ciuda acestei situaţii, Dunărea va rămâne şi vineri în faza a doua de apărare, echivalentă cu codul portocaliu pentru zonele neîndiguite ale fluviului, în sectorul Calafat- Zimnicea.
Direcţia Ape Jiu a precizat că, din cauza celor cinci breşe din zona digului Duvalmu, rezultate în urma inundaţiilor din anul 2006, apa Dunării s-a revărsat pe o suprafaţă de 200 de hectare de teren arabil necultivat din localităţile Poiana Mare, Desa, Piscu Vechi şi Seaca de Câmp.
Din cauza creşterii nivelurilor Dunării, staţia de desecare Duvalmu a fost inundată.
Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi aproximativ 10.000 de oameni, specialiştii ANAR estimează că, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 12.500 mc/s-13.000 mc/s, nu există risc de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe.