Dunărea a depăşit cotele istorice la Brăila
Forţele autorităţilor locale brăilene sunt concentrate la digul din Insula Mare a Brăilei, unul dintre punctele sensibile ale acestuia fiind o porţiune de 15 km, în dreptul localităţilor Filipoiu şi Patiu.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 06 Iulie 2010, 18:41
Pentru Brăila urmeaza trei zile critice, în aşteptarea viiturilor anunţate pentru perioada de 7-9 iulie.
Toate forţele autorităţilor locale brăilene sunt concentrate la digul din Insula Mare a Brăilei, monitorizând permanent terenul.
La Brăila, cota Dunării este estimată să ajungă, în zilele următoare, la 730-735 cm, cu 55 cm mai mari decât de cota de pericol.
În anul 2006, a fost atinsă cota istorică, de 699 cm. Marţi, nivelul era de 713 cm, Dunărea fiind în creştere.
Mai periculos este debitul fluviului, care a depăşit orice prognoză - peste 15.000 mc/s, cu mult peste cele din anii trecuţi.
Unul dintre punctele sensibile ale digului din Insula Mare a Brăilei este pe o porţiune de 15 km, în dreptul localităţilor Filipoiu şi Patiu.
Aici lucrează la supraînălţare 48 de militari din garnizoana Brăila, UM 1531, 40 de jandarmi, 20 de pompieri. Patrulează, pentru depistarea unui eventuale fisuri, lucrători de la ANIF şi angajaţi ai SC Trei Brazi.
În vama şi portul Brăila activitatea este în mare parte întreruptă
În portul Brăila, zona comercială, salariaţii şi cei 20 de chiriaşi ai Zonei Libere intră şi ies din incinta sediilor cu ajutorul unei bărci, iar documentaţiile şi aparatura electronică sunt puse la adăpost.
Vama Brăila nu mai are curent electric, activitatea, în perimetrul III, este întrerupta, iar reprezentanţii unei societăţi comerciale de industrie uşoară, cu sediul tot pe faleză, se gândesc tot mai serios să întrerupa munca, pentru o perioada.
La trecerea cu bacul spre Smârdan - Macin, s-a trecut la restricţionarea transportului de autoturisme, accesul fiind permis numai turismelor de 1,5 tone.
Pe drumul vechi spre Galaţi, DN 2B, în dreptul kilometrului 124-125, există restricţie de viteză, de 70 km pe oră, pentru turisme, şi de 50 de km pe oră, pentru maşini mari.
Pe digul Brăila-Galaţi, se circulă cu restricţie de viteză, de 60 km pe oră, şi restricţie pentru maşini cu tonaj mai mare de 3,5 tone.