Drumul tablelor în "Republica autonomă fiscală din Strehaia"
Un grup infracţional din Mehedinţi ar fi exportat fictiv în India aproape 800 de tone de tablă cu ajutorul unor firme fantomă, păgubind astfel statul "cu 1,3 milioane de euro".
Articol de Mihai Bădescu, 07 Februarie 2014, 12:13
Autorităţile judiciare din Mehedinţi spun că au prins un grup infracţional din localitatea Strehaia care ar fi exportat fictiv în India aproape 800 de tone de tablă cu ajutorul a zeci de firme fantomă.
Pagubele pentru stat s-ar ridica la 1,3 milioane de dolari, din care 310.000 de dolari reprezentând sume ilegale însasate din returnări de TVA.
În rechizitoriul procurorilor DIICOT scrie că infracţiunile s-ar fi făcut "cu complicitatea organelor fiscale ale statului român".
Inculpaţii au fost trimişi în judecată în stare de libertate.
“Membrii grupului infracţional s-au aprovizionat fictiv cu tablă silicioasă de la 46 de firme fantomă din ţară pe care o transportau, tot fictiv, din localitatea Strehaia la o societate comercială din Râmnicu Vâlcea.
"Tabla silicioasă era transformată, fictiv, în deşeuri de tablă şi era exportată tot fictiv, printr-o firmă daneză, în India având ca destinaţie finală portul Mumbay”, potrivit DIICOT.
Membrii grupării "cereau apoi returnarea TVA"
În acest fel, membrii grupului infracţional au solicitat returnări de TVA, prejudiciind astfel bugetul statului cu 310.000 de dolari.
Potrivit procurorilor, încasările nu s-au oprit aici. În urma tranzacţiilor fictive, persoanele cercetate au mai încasat un milion de euro de la o bancă, acesta fiind comisionul primit de la afacerişti care folosind facturile lor fictive şi-au redus plata impozitelor şi a taxelor şi au adus astfel prejudicii bugetului de stat.
Tone de tablă," transportate cu Dacia şi Oltcit"
“În multe cazuri, cercetările desfăşurate de către poliţiştii de frontieră mehedinţeni au scos la vedere situaţii hilare prin aceea că în multe cazuri transportul unor cantităţi mari de tablă silicioasa, 25 de tone, 11 tone, 13 tone se efectuau cu autoturisme precum Dacia Logan, Ford Transit, Oltcit, ceea ce faptic este imposibil”, aşa cum se precizeză în comunicatul Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
Procurorii mai susţin că suspecţii din ceea ce am putea numi "Republica autonomă fiscală din Strehaia" ar fi derulat tranzacţii economice fictive încă de acum patru ani, în urma cărora prejudiciul ar ajunge la 50 de milioane de euro.
Totul s-a desfăşurat cam în acelaşi mod, adică folosind facturi fictive emise de firme fantomă.