Două judecătoare urmărite penal de DNA
Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de două judecătoare de la secţia de contencios administrativ a Instanţei Supreme, acuzate de trafic de influenţă.
Articol de Ciprian Sasu, 11 Octombrie 2011, 07:47
Potrivit procurorilor DNA, cele două judecătoare au primit în mod repetat diverse bunuri sau servicii de la un om de afaceri în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Acest caz a iscat numeroase dezbateri, iar procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a arătat la postul public de televiziune, că în ţara noastră s-ar putea vorbi despre existenţa unor reţele infracţionale în justiţie pentru că sunt mulţi magistraţi cercetaţi pentru corupţie.
Daniel Morar a declarat că "dacă ne uităm în spate, hai să spunem cel puţin pe statistica din precedenţii cinci ani, vedem că au fost inculpaţi aproximativ 40 de magistraţi pentru fapte de corupţie, dintre care vreo 15 - 20, nu ştiu exact cât, au fost deja condamnaţi".
De asemenea,Daniel Morar a precizat că "se poate vorbi de existenţa unor fapte de corupţie, şi nu puţine, în rândul magistraturii. Sigur că cineva îl mituieşte pe judecător. Acel om fie are afaceri, fie are un dosar penal şamd. Deci putem vorbi şi de reţele".
Şeful DNA a mai arătat că una dintre cele două judecătoare şi-a făcut cerere de pensionare, aşa cum au făcut alţi 12 magistraţi trimiţi în judecată în anii precedenţi.
CSM va discuta, astăzi, un proiect de modificare a Legii pensiilor, care prevede ca judecătorii şi procurorii care sunt condamnaţi pentru o infracţiune de serviciu, după ce au ieşit la pensie, să nu mai beneficieze de pensia de serviciu.