Două avalanșe mari s-au produs în Munții Făgăraș. Cabana Capra și mai multe mașini au fost lovite de zăpadă
Înspre miezul nopții valul de zăpadă a spart geamurile de la parterul cabanei Capra și a intrat în clădire.Totodată, mai multe mașini au fost surprinse de zăpadă în parcarea acestei cabane și toate în zona înaltă a Transfăgărășanului.
Articol de Cristian Matei, Argeș, 05 Februarie 2023, 08:42
O avalanșă de mari dimensiuni s-a produs azi-noapte în Munții Făgăraș, în apropierea unei cabane. Pentru mai multe informații, suntem acum în direct cu corespondentul nostru Cristian Matei. Bună dimineața!
Reporter: Bună dimineața! Înspre miezul nopții valul de zăpadă a spart geamurile de la parterul cabanei Capra și a intrat în clădire.
Totodată, mai multe mașini au fost surprinse de zăpadă în parcarea acestei cabane și toate în zona înaltă a Transfăgărășanului.
Din fericire, nu există persoane rănite sau dispărute, ci doar pagube materiale destul de însemnate.
Avalanșa s-ar fi produs pe versantul opus cabanei. Zăpada a curs pe vâlcelele ce cobară dinspre cota 2.000, a trecut peste șosea, a acoperit mașinile din parcare și a ajuns la clădire.
Serviciul Public Salvamont Argeș a publicat deja o informație potrivit căreia s-ar fi produs și o a doua avalanșă, de data aceasta în zona Bâlea Lac.
Aceasta ar fi pornit de sub Vârful Paltinul și ar fi traversat zona cunoscută sub numele de Șaua Doamnei.
De altfel, cu câteva zile în urmă Salvamont România preciza că riscul de producere a avalanșelor este de trei până la altitudine a de 1.800 de metri și de patru peste această altitudine, pe o scară până la cinci.
Deci, un risc însemnat, dar și de faptul că, în funcție de cum a nins, straturile de zăpadă nu au reușit să se lipească bine unul de celălalt.
Cu siguranță că avertizările privind riscul mare al producerii de avalanșă vor fi menținute sau chiar ridicate, asta în funcție și de condițiile meteo din perioada următoare.
În încheiere, vă mai spun că în această dimineață salvamontiștii din Argeș vor încerca să survoleze zona cu o dronă și să observe liniile de rupere a zăpezii care au dus la formarea avalanșelor.