Doi candidaţi pe un loc la catedră
Numărul dascălilor care vor să ocupe definitiv o catedră este la nivel naţional dublu faţă de numărul de posturi puse la dispoziţie de ministerul Educaţiei.
09 August 2013, 14:07
Cadrele didactice care au obţinut cel puţin nota 7 la concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar participă astăzi şi luni la repartizarea pe posturile vacante.
Numărul dascălilor care vor să ocupe definitiv o catedră este la nivel naţional dublu faţă de numărul de posturi puse la dispoziţie de ministerul Educaţiei - peste 6.000.
În ţară apar, însă, şi alte probleme legate de distribuţia catedrelor.
Pe de o parte, există profesori care au obţinut note mari şi nu pot ocupa un loc la catedră, pentru că nu sunt posturi la disciplinele pe care le predau.
Ei sunt nevoiţi, astfel, fie să meargă în şcolile de la ţară, unde au salarii mai mici, fie să fie suplinitori în şcoli din marile oraşe.
În judeţul Cluj, rata de promovare a fost printre cele mai bune din ţară, dar repartizarea cadrelor didactice nu va rezolva aceste situaţii care se repetă în fiecare an.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Cluj, Claudiu Pădurean, ne spune care este situaţia acolo.
Mulţi dintre profesorii clujeni care au obţinut note mai mari de 7 la examenul de titularizare au preferat să rămână mai departe suplinitori deoarece posturile de titulari erau în alte şcoli sau în alte oraşe decât cele agreate de candidaţi.
În aceste condiţii, profesori cu note mai mici au obţinut posibilitatea de a fi titularizaţi pe acele posturi refuzate de profesorii cu note mari la examenul de titularizare, spune inspectorul şcolar general adjunct, Mariana Pop.
"Apar problemele de navetă sau dorinţa omului este să se titularizeze într-o anumită şcoală.
"Dacă nu doreşte, poate să lase acel post - să nu îşi ia titularizarea în acea unitate de învăţământ din motivele personale - şi să treacă altcineva cu notă mai mică şi să ia acel post pe care nu l-a dorit primul", a explicat Mariana Pop.
În judeţul Cluj, 11 dintre profesori au obţinut note de 10 la examenul de titularizare, 716 - au obţinut note peste 7, iar 377 au primit note între 5 şi 7, 139 au primit note mai mici de 5.
Procentul profesorilor care au promovat acest examen este 88,72%.
Pe de altă parte, profesorii nu sunt interesaţi să predea în mediul rural, iar catedrele sunt ocupate de suplinitori, care au obţinut note între 5 şi 7, sau rămân neocupate până anul viitor.