Doar 4% dintre români fac controale de rutină la stomatolog
Doi din zece români nu au fost la stomatolog în ultimul an şi doar 4% dintre aceştia fac controale de rutină.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Aprilie 2024, 14:54
Doi din zece români nu au fost la stomatolog în ultimul an şi doar 4% dintre aceştia fac controale de rutină, arată cele mai recente studii ale Institutului Naţional de Sănătate Publică. Accesul la dentist este inegal şi în ţară, în zonele urbane existând puţin peste 14 cabinete stomatologice la 10.000 de locuitori, în timp ce la sate raportul scade până la doar două cabinete la 10.000 de locuitori.
Colegiul Medicilor Stomatologi din Sălaj cere adoptarea unor politici publice de sprijin a stomatologiei româneşti, pentru a favoriza accesul populaţiei la aceste servicii medicale.
Reporter: Adrian Lungu - ”Tot mai mulţi sălăjeni nu au acces la servicii stomatologice din cauza lipsei banilor, dar şi pentru faptul că reţeaua stomatologică a fost privatizată în totalitate, în Sălaj neexistând un centru de urgenţă în stomatologie de trei decenii.
Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Sălaj, Corin Peciuc, spune că starea de sănătate dentară a sălejenilor este gravă: ”Critică, exact ca la nivel naţional, are repercusiune asupra populaţiei tinere. Persoanele în vârstă au şi ele probleme, mai ales pe componenta de profilaxie şi mai ales pe componenta curativă, care au nevoie de servicii calitative la un standard mediu. Nu discutăm alte probleme.
Au mari dificultăţi de a-şi acoperi necesarul de servicii medicale, de tratamente medicale. Există populaţia în schimb de mijloc, care şi acolo doar 50% are acces pentru că au alte priorităţi, viaţa e scumpă. Şi atunci să ştiţi că problemele de sănătate intră pe poziţia patru sau cinci ca prioritate.”
Alocarea financiară publică pentru subvenţionarea intervenţiilor de bază este insuficientă, apreciază medicul stomatolog Adrian Matache, membru în Consiliul Medicilor Stomatologi Sălaj: ”Prin contractul cu Casa de Asigurări, noi putem să efectuăm 22 de manopere este ceva foarte, foarte puţin şi ajungem în situaţia în care de multe ori îi spui la pacient "Domnule, dar ai consultaţia, ai cutare tratament, următorul tratament nu îţi este prevăzut în relaţia cu Casa şi după aceea vei avea următoarea etapă peste doi ani." ”
Cele mai mari probleme de sănătate dentară sunt la sat, inclusiv în rândul tinerilor, mulţi neajungând încă într-un cabinet stomatologic.”/editor Florin Lepadatu/