DNA cere arestarea a doi magistraţi de la Tribunalul Covasna
Procurorii DNA Braşov cer arestarea preventivă pentru doi judecători şi alte patru persoane, acuzate de fapte de corupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.
Articol de Radiojurnal, 16 Octombrie 2014, 14:44
Procurorii DNA Braşov cer arestarea preventivă pentru doi judecători şi alte patru persoane, acuzate de fapte de corupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.
Cei doi magistraţi - Lorand Andraş Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna - şi alte patru persoane implicate sunt prezentate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Judecătorii sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Ieri au avut loc audieri maraton şi percheziţii în acest dosar.
Sunt suspectaţi de corupţie, între alţii, parlamentari, oameni de afaceri, dar şi Prinţul Paul şi Prinţesa Lia.
Dosarul vizează retrocedări ilegale de zeci de mii de hectare de teren forestier şi un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro, adus Regiei Romsilva.
Toţi au fost audiaţi miercuri la Braşov.
Audieri maraton la Braşov
Prinţul Paul şi Prinţesa Lia au fost audiaţi de procurorii anticorupţie braşoveni.
Potrivit unor surse judiciare, Paul Phillipe şi Lia Georgia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproape 30 de mii de hectare din judeţul Suceava.
Din maşina cu care cei doi soţi au venit la Braşov au fost transportaţi în sediul DNA doi saci cu documente.
În acelaşi dosar, anchetatorii i-au pus sub acuzare pe parlamentarii PSD Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, dar şi pe directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.
Printre infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi sunt constituire sau sprijinirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în aprilie 2012, la cererea deputatului Ioan Adam, judecătorii de la Tribunalul Covasna au retrocedat o suprafaţă imensă de terenuri forestiere şi agricole în judeţul Bacău în favoarea unei persoane şi au creat un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro Regiei Romsilva.
Ulterior, Ioan Adam, potrivit procurorilor, împreună cu mai multe persoane, între care şi Viorel Hrebenciuc, au constituit un grup care urmărea să obţină venituri prin eliberarea titlului de proprietate cât mai rapid asupra terenurilor forestiere şi o rapidă vânzare a acestora.