Disponibilizări, "dar nu pe seama artiştilor"
Artiştii Operei au protestat la Constanţa. Premierul Emil Boc le-a transmis autorităţilor locale să nu disponibilizeze "mulţi" angajaţi din instituţiile de cultură în favoarea "funcţionarilor ineficienţi".
Articol de Răzvan Stancu, 22 Iulie 2010, 14:05
Conform corespondentului Radio România la Constanţa, Mona Constantinescu, angajaţii Operei din Constanţa au protestat împotriva deciziei de desfiinţare a acestei instituţii de cultură de către consiliul judeţean.
Protestul artiştilor de la Opera din Constanţa a fost inedit debutând cu corul sclavilor din "Nabucco".
Vocile artiştilor constănţeni s-au auzit în stradă la 35 de grade Celsius, în faţa Consiliului judeţean, ai cărui consilieri au votat pentru desfiinţare.
Alături de artişti au fost şi o parte dintre constănţeni, nemulţumiţi şi ei de faptul că oraşul nu va mai avea un teatru de operă.
După miting au avut loc discuţii între reprezentanţii consiliului judeţean şi ai angajaţilor protestatari ai Operei din Constanţa, soldate însă fără niciun rezultat.
Protestul de joi al artiştilor de la Constanţa vine în contextul în care recent adoptata Ordonanţă de Urgenţă nr.63/2010 stabileşte limite maxime pentru numărul de angajaţi bugetari din administraţia publică.
Procesul de restructurare trebuie făcut de autorităţile de resort
Premierul Emil Boc le-a transmis primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să nu disponibilizeze mai mulţi angajaţi din instituţiile de cultură administrate de autorităţile locale în favoarea funcţionarilor ineficienţi pe care îi au în subordine.
Potrivit declaraţiei premierului la postul naţional de televiziune, “autorităţile judeţene şi locale nu pot restructura unităţile de cultură înfiinţate prin decizii ale guvernului”, însă acest lucru nu însemnă că instituţiile "vor scăpa" de restructurare, procesul urmând a fi aplicat de către de ministerul de resort, a mai spus Emil Boc.
Premierul a arătat că miniştrii “au corectat" deja această problemă în relaţia cu autorităţile locale pentru a fi evitate eventuale abuzuri.
Ministrul Culturii Kelemen Hunor a afirmat pentru Mediafax că 37 de instituţii de spectacole din ţară care nu au fost înfiinţate de autorităţile locale, ci de guvern, nu cad sub incidenţa OUG nr. 63/2010, ce prevede reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală.
Astfel, ordonanţa nu va viza un număr de 37 de instituţii de spectacole din ţară, inclusiv Opera din Constanţa, care urma să fie desfiinţată în urma comasării mai multor instituţii culturale din subordinea consiliului judeţean Constanţa.
Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori din România a solicitat autorităţilor, să reanalizeze oportunitatea luării măsurilor prevăzute prin această ordonanţă în sectorul instituţiilor bugetare de cultură şi artă, motivând că unele instituţii publice de cultură aflate în subordinea autorităţilor publice locale şi judeţene sunt ameninţate astfel cu desfiinţarea.