Discovery oferă lecţii TV elevilor români
Cu începere din 16 ianuarie vor fi difuzate de către canalul de televiziune Discovery peste 55 de documentare ce vor fi adaptate la programele şcolare din România.
Articol de Ioana Stătescu, 09 Ianuarie 2012, 16:12
Ministerul educaţiei şi Discovery Channel au lansat proiectul „Şcoala Discovery” care se adresează elevilor între 10-18 ani şi are două componente principale: o serie de programe educative pe teme legate de învăţământul ştiinţific şi materiale didactice disponibile online, care să ajute profesorii să integreze aceste programe în activităţile didactice curente.
Începând cu 16 ianuarie şi până pe 30 martie vor fi difuzate, de către respectatul canal de televiziune Discovery, peste 55 de documentare ce vor fi adaptate la programele şcolare din România.
În această perioadă, peste 100 de şcoli din întreaga ţară vor fi monitorizate pentru evaluarea proiectului.
Lecţiile care îi vor ajuta pe elevii români să îşi completeze pregătirea în faţa televizorului începând de săptămâna viitoare sunt pregătite de profesori şi de specialişti internaţionali în pedagogie şi au fost apreciate ca instrument de învăţare şi în alte părţi ale lumii.
Proiectul "Şcoala Discovery" a mai fost implementat în America Latină, Africa, dar şi în Statele Unite ale Americii, unde, în acest moment, există materiale on-line care urmăresc direct programa şcolarã, ajungând chiar să înlocuiascã anumite manuale.
Prin intermediul televiziunii şi al internetului, şcolarii cu vârste între 10 şi 18 ani vor înţelege mai bine materii precum matematica, fizica sau chimia, iar lecţiile vor fi astfel mai atractive.
În plus, profesorii care vor folosi aceste unelte la clasă vor avea la dispoziţie o pagină de internet care le va oferi toate informaţiile necesare.
Asta nu înseamnă că în fiecare zi profesorii vor putea înlocui ora de clasă cu ora de şcoala Discovery.
Aşa cum afirmă ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, ''această diversificare a resurselor este menită să întărească efectul mijloacelor tradiţionale ale învăţării şi nicidecum să se substituie lor''.
Proiectul „Şcoala Discovery” este deci o metodă la care profesorii pot apela de câteva ori pe semestru, în măsura în care le slujeşte interesele şi coincide cu momentul în care au ajuns în studierea materiei.