Directorul Radio Moldova despre "Podul de flori"
Directorul Radio Moldova, Alexandru Dorogan a vorbit în cadrul triplexului România Actualităţi – Radio Moldova – Radio Vocea Basarabiei despre emisiunile realizate cu prilejul aniversării a 20 de ani de la "Podul de flori"
Articol de Bogdan Mihai, 08 Mai 2010, 11:16
La Matinalul de Weekend, au continuat ediţiile speciale triplex Radio România Actualităţi – Radio Moldova – Radio Vocea Basarabiei, dedicate relaţiilor dintre România şi Republica Moldova.
În cadrul emisiunii, directorul Radio Moldova, Alexandru Dorogan, a declarat că prin acest tip de comunicare se aduce un plus de valoare informaţiilor şi se urmăreşte lărgirea numărului de radioascultători, "atât de o parte, cât şi de cealaltă a Prutului".
Totodată, directorul Radio Moldova a subliniat importanţa şi spaţiile largi care au fost alocate aniversării a 20 de ani de la "Podului de flori".
Realizatorul Matinalului de weekend, Gabriel Basarabescu a vorbit despre importanţa pe care Radio România o acordă celor de peste Prut:
"Şi ne place nouă să o spunem, de 20 de ani, Radio România are un loc aparte în inima sa pentru dvs, cei din Moldova, şi cred că este reciproc acest lucru. Vom continua aducând ştiri din toate domeniile, nu vom vorbi doar despre viaţa politică, vom vorbi despre social, vom vorbi despre cultură; sunt extrem de multe lucruri de recuperat şi, dacă în ultimii, mă rog, câţiva ani au fost nişte relaţii mai reci, cu siguranţă cât de curând vom uita acea perioadă."
Emisiunile speciale dedicate "Podului de flori" au fost prilejuite de împlinirea a două decenii de la ziua în care s-au reîntâlnit românii de pe malurile Prutului.
Podul de flori
La 6 mai 1990, localităţile de graniţă au fost deschise în intervalul 06:00-18:00, putându-se trece de o parte şi de alta a frontierei doar cu buletinul.
Fluxul cel mai mare de persoane a fost prin punctul de frontieră Ungheni-Ungheni, pe unde au trecut aproximativ 250 000 de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului.
Numai din gara Iaşi au plecat între orele 06:00 şi 12:00 şase garnituri de tren, cu câte 17 vagoane fiecare.
Trenul accelerat Timişoara-Iaşi a trecut graniţa pe la Ungheni, transportând mii de ardeleni care doreau să se vadă cu "fraţii de peste Prut".
Pe la punctul de frontieră au mai trecut 30 de autobuze şi peste 4.000 de autoturisme.
Cei mai entuziaşti au parcurs râul înot, aşteptaţi pe maluri cu haine uscate. De pe ambele maluri se auzeau ropote de aplauze pentru temerari.