Directorul FMI, prima vizită în România de la preluarea funcţiei
Starea economiei va fi tema centrală a discuţiilor cu oficialii de la Bucureşti şi cu reprezentanţii mediului academic.
15 Iulie 2013, 07:43
Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, începe lunii o vizită de două zile în România.
Starea economiei va fi tema centrală a discuţiilor cu oficialii de la Bucureşti şi cu reprezentanţii mediului academic, transmite corespondentul Radio România, Ani Sandu.
"Doamna Lagarde se va întâlni cu autorităţi, politicieni, dar şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi din mediul academic, pentru a discuta despre perspectivele şi provocările actuale", a spus Olivier Blanchard, economist-şef la FMI.
Marţi, directorul FMI va ţine un discurs în Bucureşti despre România şi Europa de Est.
Potrivit unui comunicat al instituţiei financiare, discursul va fi axat pe identificarea unei noi platforme de creştere pentru regiune.
Christine Lagarde va merge miercuri în Lituania, iar apoi va participa la reuniunea ministerială G-20 de la Moscova.
Negocieri pentru un nou acord de finaţare de tip preventiv
Prezenţa înaltului oficial la Bucureşti prefaţează începerea negocierilor dintre autorităţile române şi creditorii internaţionali - FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană - pentru încheierea unui nou acord de finanţare de tip preventiv, transmite redactorul Radio România, Iulian Olescu.
Christine Lagarde va avea timp de două zile întâlniri atât cu autorităţile şi decidenţii politici, cât şi cu reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, cu care va discuta aspecte privind perspectivele economice şi provocările ce stau în faţa României pe drumul spre un nou model de creştere durabilă.
De altfel, Christine Lagarde va susţine la Bucureşti şi o prezentare având ca temă nevoia de a identifica o nouă paradigmă pentru creşterea economică în Europa de Est.
Discuţii despre evoluţiile economice
Miercuri urmează să sosescă în ţara noastră şi o nouă misiune a FMI care, împreună cu echipe ale Comisiei Europene şi ale Băncii Mondiale, vor demara negocierile cu autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de finanţare de tip preventiv.
Discuţiile se vor axa pe evoluţiile economice recente şi pe priorităţile pentru continuarea reformelor, în special având în vedere întârzierile înregistrate în îndeplinirea obiectivelor convenite în cadrul ultimului acord, încheiat până la urmă cu succes, la finalul lunii trecute, însă după obţinerea unor derogări pentru anumite criterii cantitative.
Misiunile finanţatorilor internaţionali se vor întâlni, ca de obicei, şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi organizaţiilor societăţii civile.
Misiunea FMI va avea un nou şef, Andrea Schaechter, care îl înlocuieşte pe olandezul Eric de Vrijer, la numai un an după ce acesta fusese numit în funcţie.
De la Bucureşti, şeful FMI se va deplasa miercuri în Lituania, care a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.