Dinu Patriciu, achitat în dosarul Rompetrol
Tribunalul Bucureşti l-a achitat marţi pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol, în care procurorii au solicitat pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare.
Articol de Paul Poteraşi, 28 August 2012, 15:42
Magistraţii Tribunalul Bucureşti l-au achitat marţi pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol, în care procurorii au solicitat pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei.
În acelaşi dosar au mai fost achitaţi şi ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache, ne-a transmis Redactorul Radio România Actualităţi, Diana Surdu.
Magistraţii au respins ca neîntemeiate despăgubirile solicitate de ministerul finanţelor publice , precum şi confiscarea a sumei de aproape 10 milioane de Euro de la Dinu Patriciu şi alţi inculpaţi.
Decizia nu este definitivă
Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Hotărârea magistraţilor a fost luată după două amânări ale pronunţării, în 2 şi 20 august.
Tribunalul Bucureşti a încheiat în 18 iulie judecarea dosarului Rompetrol, iar instanţa a stabilit atunci că decizia va fi pronunţată în 2 august.
La data stabilită, instanţa care a judecat cauza a amânat decizia pentru 20 august.
În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu, procurorii au solicitat pedeapsa maximă pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi în dosarul Rompetrol, respectiv 20 de ani de închisoare.
În cazul celorlalte persoane acuzate în acest dosar, procurorul a cerut instanţei orientarea către minimum pedepsei, cu executare, ceea ce ar însemna zece ani de închisoare.
În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Dinu Patriciu este învinuit şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital.
O altă infracţiune imputată lui Dinu Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.
Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.