Dig experimental în Galaţi
Un dig experimental va fi instalat pentru evitarea inundării a circa 100 de case din localitatea gălăţeană Şendreni.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 02 Iulie 2010, 16:06
Pentru evitarea inundării a circa 100 de case din localitatea gălăţeană Şendreni, pompierii ISU şi jandarmii instalează chiar în acest moment un dig experimental, brevetat, adus benevol de o firmă privată din Baia Mare.
Potrivit declaraţiilor prefectului judeţului Galaţi, Cosmin Păun, firma a intenţionat să ducă, digul la Bacău – Săuceşti, însă, după inundaţiile de acolo, s-a luat decizia montării digului în localitate gălăţeană Şendreni.
Digul, format din parapeţi cu o înălţime de 1,2 metri, se va monta pe o lungime de 900 de metri, în decursul zilei de vineri.
Digul va apăra astfel cele 100 de locuinţe aflate în zona de risc.
Totodată, forţele MAI şi MApN prezente în zonă lucrează în continuare la consolidarea digului iniţial de protecţie, iar dacă acesta va ceda, apa va ajunge la digul experimental, abia după ce va inunda o întinsă suprafaţă agricolă aparţinând Penitenciarului Galaţi, a mai explicat prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.
Din cauza nivelului ridicat al Siretului, care a atins, în această dimineaţă, la Şendreni, 712 cm, cu 62 cm peste cota de pericol, DN 2 B este inundat pe o lungime de 2 km, de aproape şase zile, iar traficul feroviar pe ruta Galaţi-Tecuci este suspendat de cinci zile.
Cât priveşte nivelul Dunării, acesta a depăşit, oficial, la prânz, maximul istoric înregistrat în 2006, când s-a atins cota de 661 cm.
Potrivit datelor Compartimentului de comunicare al Administraţiei Naţionale "Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, la prânz, Dunărea măsura la Galaţi 663 cm.
Potrivit prefectului de Galaţi, dacă nivelul Dunării va atinge 690 de cm, cei 7.000 de locuitori din cartierul Valea Oraşului ar putea fi evacuaţi.