Dezbaterile privind proiectul legii CSM, la final
Comisia parlamentară specială pentru analizarea legilor justiției a finalizat discuțiile privind organizarea și funcționarea CSM.
Articol de Alina Stănuţă, 15 Septembrie 2022, 20:58
Comisia parlamentară specială pentru analizarea proiectelor de legi ale justiției a reușit să finalizeze azi discuțiile privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Senatorii și deputații membri în comisie au propus sute de amendamente, dar au fost aprobate mult mai puține, astfel că forma rezultată în urma dezbaterilor este asemănătoare celei prezentate de inițiator, Ministerul Justiției. Relatează Alina Stănuță.
Reporter: În cadrul discuțiilor au fost acceptate amendamente ale reprezentanților puterii, în timp ce majoritatea modificărilor propuse de USR și AUR au fost respinse. La ședință a participat și ministrul justiției, Cătălin Predoiu, care declara la finalul dezbaterilor:
Cătălin Predoiu: Misiunea noastră a fost să punem pe masa Parlamentului în acest an aceste legi și cred că Ministerul Justiției s-a achitat de această misiune, după ce a avut loc o dezbatere publică susținută. Noi am depus aceste eforturi pentru a recupera agenda pierdută a anului 2021. Aceste dezbateri trebuiau să aibă loc anul trecut pentru a ne încadra în anumite obiective stabilite de Mecanismul de Cooperare și Verificare și a răspunde în același timp cerințelor sistemului judiciar de a revedea, de a moderniza aceste legi.
Reporter: În cadrul discuțiilor au existat și puncte de vedere diferite între putere și opoziție. Astfel, PSD, PNL și UDMR au decis prin vot că acțiunea disciplinară asupra unui magistrat poate fi exercitată de către inspectorul judiciar în termen de 30 de zile de la finalizarea cercetării disciplinare prealabile, dar nu mai târziu de trei ani de la data la care fapta a fost săvârșită, în timp ce USR arăta că termenul trebuie să nu fie mai mare de doi ani.
Deputatul USR Stelian Ion: Să stai doi ani sau mai bine de doi ani de zile și abia după aceea să începi să-ți faci treaba, asta ar permite niște presiuni exercitate asupra magistraților și ar presupune posibilitatea ca după foarte mult timp, totuși, de la săvârșirea presupusei fapte să se demareze cercetări și să se ajungă la o concluzie. Mi se pare excesivă această solicitare.
Reporter: Replica a venit de la senatorul PSD Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc: Eu cred că propunerea este mai mult decât rezonabilă, pentru că este vorba de termenul de trei ani de la data săvârșirii faptei, în care trebuie această acțiune exercitată. Adică se face o cercetare. Termenul de doi ani este mult prea mic pentru a sesiza acum Inspecția. S-ar putea ca, în mod obiectiv, cercetarea să dureze mai mult.
Reporter: Votul final asupra proiectului de lege este așteptat luni în comisia specială, iar următorul document care va intra în atenția senatorilor și deputaților din comisie este legea de organizare judiciară.