Dezbaterile privind modificarea legilor justiţiei continuă
Prima zi de dezbateri în comisia specială privind modificarea legilor justiţiei a fost marcată de dispute între Putere şi o parte a Opoziţiei.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Noiembrie 2017, 07:02
Prima zi de dezbateri în comisia specială privind modificarea legilor justiţiei a fost marcată de dispute între Putere şi o parte a Opoziţiei.
Parlamentarii PNL au părăsit lucrările, nemulţumiţi de respingerea propunerii lor, ca pachetul de legi privind justiţia, să fie dezbătut în procedură normală parlamentară şi nu într-o comisie specială.
Chiar şi aşa, după ore ore de lucrări, au fost adoptate mai multe amendamente la proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi magistraţilor.
Reporter Iulia Gherman: "Senatorul Alina Gorghiu a declarat că nu există, practic, o dezbatere parlamentară, în condiţiile în care sunt impuse amendamentele majorităţii PSD- ALDE şi respinse toate solicitările opoziţiei.
Alina Gorghiu: "Mi se pare, aşa, un mod atât de impropriu în care impuneţi felul în care se desfăşoară această lucrare, pe sistemul: "avem majoritate, scrie pe fruntea noastră PSD, mergem aşa".
Vă interesează doar opinia domnului Dragnea, să terminaţi aceste legi şi punct."
Preşedintele Comisiei speciale privind legile justiţiei, Florin Iordache, susţine că de la începutul şedinţei, liberalii au prezentat doar declaraţii politice.
Florin Iordache: "I-am rugat măcar să depună un amendament, deci de la început nu au făcut decât declaraţii politice.
Am crezut că vor veni şi vor solicita măcar punctele de vedere ale asociaţilor.
Mai important era să vină şi să lucreze în comisie."
USR a rămas în sala de şedinţă.
Deputatul Ion Stelian explică decizia parlamentarilor Uniunii Salvaţi România.
Ion Stelian: "Noi am ales să preluăm, dacă este nevoie, sau să susţinem poziţia CSM-ului care a fost, aşa, pus la zid de foarte multe ori."
În cadrul dezbaterilor din comisie asupra proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi magistraţilor au fost adoptate mai multe amendamente.
Acestea stabilesc, între altele, că serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze informatori din rândul magistraţilor.
Totodată, CSAT şi comisiile parlamentare pentru controlul activităţii SRI ar urma să verifice declaraţiile pe proprie răspundere ale magistraţilor, prin care aceştia susţin că nu colaborează cu serviciile de informaţii."
Dezbaterile în comisia specială privind modificarea legilor justiţiei vor continua joi.