Dezbateri în Comisia specială privind legile justiţiei
Şedinţa a fost suspendată până la ora 14:00, după propunerea de modificare a Codurilor Penale prezentată de reprezentantul Ministerului Justiţiei.
Articol de Radiojurnal, 20 Decembrie 2017, 12:46
Peste o oră, în plenul reunit al Parlamentului este programată reluarea dezbaterilor asupra proiectului de buget pentru anul viitor.
Astăzi au continuat dezbaterile în Comisia specială privind legile justiţiei.
Şedinţa a fost suspendată până la ora 14:00, după propunerea de modificare a Codurilor Penale prezentată de reprezentantul Ministerului Justiţiei.
Reporterul nostru Cătălin Purcaru a urmărit subiectul şi ne explică despre ce este vorba:
Reporter: Şedinţa ar fi trebuit să înceapă cu dezbaterea amendamentelor depuse la proiectele de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în vederea aplicării directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.
Lucrările au fost însă întrerupte, deoarece reprezentantul Ministerului Public a propus înlocuirea formulelor "bănuială" şi "suspiciune rezonabilă" din textul Codului de Procedură Penală cu "probe" sau "indicii temeinice".
Preşedintele Comsiei speciale privid legile justiţiei, social-democratul Florin Iordache, a decis suspendarea şedinţei până la ora 14:00, astfel încât parlamentarii să studieze documentul, pentru a formula puncte de vedere.
Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie trebuuie transpusă în legislaţia penală românească până în aprilie anul viitor, altfel există riscul ca România să intre în procedură de infringement.
Unele dintre amendamentele depuse la proiectele de modificare a celor două coduri sunt criticate de reprezentanţii Parchetului General, DNA şi DIICOT.
Modificările propuse prevăd, între altele, interzicerea oricărei comunicări publice privind dosarele aflate în stadiu de urmărire penală sau judecată.
Totodată, nu se acceptă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unei infracţiuni, purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în timpul desfăşurării procesului penal.
De asemenea, audierea unei persoane nu poate dura mai mult de şase ore într-un interval de timp de 24 de ore, iar înregistrările înregistrate de părţi constituie mijloace de probă când vizează propriile convorbiri sau comunicări cu alte persoane.