"Despăgubiri limitate", acordate foştilor propietari
Guvernul propune ca proprietarii de locuinţe păgubiţi în timpul comunismului să fie despăgubiţi cu maximum 15% din valoarea reală a imobilului. Suma va fi eşalonată în tranşe egale pe o perioadă de până la 12 ani.
Articol de Angela Bârgoan, 11 Aprilie 2012, 18:45
Mulţi români care au deţinut imobile luate abuziv de comunişti îşi caută dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, organism care le-a cerut autorităţilor de la Bucureşti să adopte o nouă lege pentru despăgubirile privind aceste imobile, iar termenul expiră în luna iulie.
Proiectul discutat de guvern elimină restituirea în natură şi limitează despăgubirile acordate foştilor proprietari la cel mult 15% din valoarea reală a bunului.
Suma respetivă va fi eşalonată în tranşe egale pe o perioadă de 10 până la 12 ani.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danielescu, a precizat că atunci când s-au stabilit aceste valori s-a avut în vedere strategia fiscal bugetară şi doar atât îşi permite statul.
"S-a eliminat măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor solicitate sau compensarea cu alte bunuri sau servicii, sau restituirea pe alt amplasament, singura măsură reparatorie constând în acordarea de despăgubiri stabilite potrivit prezentei legi.
"Suma care va fi alocată anual este de 531 de milioane lei. Atât îşi poate permite statul să aloce în fiecare an", a explicat Dorina Danielescu.
Legislaţia în vigoare trebuie revizuită până în luna iulie
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, a declarat că executivul este conştient de nemulţumirile şi frustările pe care le poate genera acest proiect de lege, dar trebuie avut în vedere contextul economic.
În plus, în iulie expiră termenul de 18 luni acordat de către CEDO statului român pentru a revizui legislaţia în acest domeniu.
Rezoluţiile CEDO sau deciziile CEDO sunt executorii.
Statul român încearcă prin această lege să evite să piardă 2.500 de procese înaitate la CEDO în acest moment, care ar duce într-o criză bugetară, dacă va trebui să fie plătite toate.
"Intrăm nu în deficit bugetar de 3%, ne ducem în deficite bugetare demne de anii 2008-2009. Sper să nu fie cazul", a spus Dan Suciu.
Dacă proiectul va fi aprobat de către parlament, va exista un termen de decădere de 60 de zile, în care vor putea fi completate dosarele de despăgubire.
Termenul va putea fi prelungit o singură dată, dacă se face dovada că documentele necesare nu au putut fi depuse din motive obiective.