Descinderi la punctul vamal Ploieşti
Procurorii DNA împreună cu poliţiştii din cadrul IGPR au efectuat mai multe descinderi la punctul vamal Ploieşti. Şeful punctului vamal Ploieşti, Cornel Costea, a fost ridicat de procurorii DNA.
Articol de Ionuţ Dragu, 24 Februarie 2011, 13:51
Procurorii Direcţiei Naţionale Anitcorupţie (DNA) împreună cu poliţiştii IGPR au efectuat mai multe descinderi în punctul vamal Ploieşti.
Potrivit corespondentului Radio România, Simona Uţă, activitatea punctului vamal nu a fost sistată, dar au avut loc primele percheziţii asupra unui autoturism aparţinând unui angajat vamal.
Descinderile au vizat firme de import-export de legume şi fructe, precum şi angajaţi ai Autorităţii Vamale acuzaţi de luare de mită.
Şeful punctului vamal Ploieşti, Cornel Costea, a fost ridicat joi de procurorii DNA şi dus la sediul din Bucureşti al instituţiei pentru audieri.
Încă de dimineaţă procurorii DNA au venit la punctul vamal Ploieşti unde au percheziţionat maşina şi biroul directorului de unde au fost luate mai multe înscrisuri fără însă a bloca activitatea punctului vamal.
La ieşirea din punctul vamal nici anchetatorii şi nici directorul punctului vamal nu au făcut declaraţii.
Până la această oră, nu se cunoaşte oficial nici un capăt de acuzare adus directorului Cornel Costea, care este director la punctul vamal din Ploieşti de numai şase luni de zile.
Miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a altor şapte poliţişti de frontieră de la vama Albiţa, ale căror ordonanţe de reţinere au expirat marţi.
De asemenea, instanţa a decis ca şeful vămii Albiţa, Daniel Horban, şi alţi şapte poliţişti să fie cercetaţi în stare de libertate însă cu interdicţia de a părăsi ţara.
În total în cazul de corupţie de la vama Albiţa au fost emise 32 de mandate de arestare preventivă din cei 40 de poliţişti de frontieră reţinuţi pentru luare de mită şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Deciziile nu sunt definitive, ele putând fi contestate la instanţa supremă.
Ei sunt acuzaţi de procurorii DNA că în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, au pretins şi primit sume de bani ca mită pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României.
Aceştia se alatură celor 59 de poliţişti şi vameşi arestaţi preventiv în cazul punctului de frontiera de la Siret şi 92 de la Moraviţa şi Naidăş.