Dentiştii nemulţumiţi de unele decizii ale Ministerului Sănătăţi
Colegiul Medicilor Dentişti este împotriva eliminării serviciilor de asistenţă stomatologică din sistemul public al asigurărilor de sănătate.
Articol de Mihaela Enache, 11 Aprilie 2013, 15:15
Comunitatea medicilor stomatologi din România este nemulţumită de ultimele decizii ale Ministerului Sănătăţii, care a eliminat serviciile de asistenţă stomatologică din sistemul public al asigurărilor de sănătate.
Colegiul Medicilor Dentişti spune într-un comunicat că este vorba de o măsură fără precedent în istoria sistemului de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.
Medicii reclamă totodată faptul că autorităţile nu au explicat măsurile luate şi nici nu i-au consultat pe această temă.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat recent că decizia retragerii fondurilor prentru stomatologie este una politică, pe care ministrul sănătăţii şi-o asumă.
CNAS a mai precizat însă că în 2013 ministerul intenţionează să înfiinţeze un program de prevenţie în stomatologie.
Fonduri suplimentare "la rectificarea bugetară"
Mai mult, ministrul Eugen Nicolăescu a arătat că va încerca să găsească fonduri suplimentare la rectificarea bugetară.
Chiar şi aşa, Colegiul Medicilor Dentişti spune că decizia luată deja anulează accesul populaţiei la servicii de stomatologie, în special pentru copii şi categorii defavorizate, şi pune în mare dificultate medicii aflaţi în relaţii contarctuale cu casele teritoriale de asigurări de sănătate.
În ţară, fondurile au fost deja întrerupte, astfel că pacienţii cu urgenţe stomatologice au acum la dispoziţie variante care îi nemulţumesc, după cum relatează din Olt corespondentul Radio România Actualităţi, Laura Stoican.
Pacienţii care au nevoie de un medic dentist au două variante: fie merg să se trateze gratuit la cabinetele stomatologice din spitale, fie scot bani serioşi din buzunar să plătească urgenţele stomatologice la cabinete private.
Sistemul de medicină dentară de urgenţă, "în aer"
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Olt, medicul stomatolog Doru Coca, spune că astfel de situaţii "lasă în aer" sistemul de medicină dentară de urgenţă.
"Situaţia creată atinge atât pacienţii, adulţi şi copii, cât şi colectivul de medici stomatologi.
"Cabinete care trăiau pe seama Casei de Asigurări de Sănătate îşi vor înceta activitatea", spune Doru Coca.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Olt spun că este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de situaţie, care totuşi nu afectează cabinetele stomatologice din cadrul spitalelor.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Olt, Constanţa Coteneanu, a spus că nu poate preciza când se va reveni asupra acestei decizii.
"Având în vedere că pentru luna aprilie 2013 nu au fost aprobate fonduri pentru asistenţa medicală stomatologice, Casa de Asigurări de Sănătate Olt nu încheie acte adiţionale cu furnizorii de servicii de medicină dentară.
"În ceea ce priveşte reluarea contractelor, nu putem preciza o anumită dată", a precizat Constanţa Coteneanu.