Demisia lui Raed Arafat, "înregistrată la guvern"
Subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii Raed Arafat spune că "ieşind din ministerul sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă."
Articol de Florin Matei, 10 Ianuarie 2012, 14:06
Demisia subsecretarului de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a fost înregistrată la cabinetul primului-ministru, anunţă biroul de presă al executivului.
Subsecretarul de stat din ministerul sănătăţii Raed Arafat a afirmat într-o declaraţie de presă că "ieşind din ministerul sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă."
El a spus că nu este de acord cu punctul de vedere al ministerului privind modificarea sistemului de urgenţă.
Raed Arafat a precizat că prin această modificare orice control care a rămas asupra acestui sistem va dispărea.
Şeful SMURD a adăugat că sistemul public de urgenţă s-a dezvoltat foarte bine şi este funcţional şi că modificarea acestuia nu garantează că va fi îmbunătăţit.
Totodată Raed Arafat a afirmat că au existat presiuni puternice pentru a privatiza o parte din sistemul medical de urgenţă şi că accesul privat în sistem a fost acceptat încă de la început.
Raed Arafat mai susţine că persoanele care lucrează la modificarea sistemului medical de urgenţă "nu au nicio cunoştinţă" în domeniu.
Subsecretarul de stat din ministerul sănătăţii a explicat că gestul său nu are conotaţii politice.
Cu puţin timp în urmă ministrul sănătăţii Ritli Ladislau afirmase că a luat cunoştinţă de decizia subsecretarului de stat în minister, Raed Arafat, de a demisiona din această funcţie.
Ritli Ladislau a susţinut o scurtă declaraţie de presă înainte de conferinţa de presă anunţată de Raed Arafat.
Ministrul sănătăţii a mai afirmat că i-a cerut subsecretarului de stat în minister, Raed Arafat, să nu dea un semnal negativ legat de sistemul medical.
Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR şi medic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Centrul de Traumă şi Toxicologie ''Sfântul Ioan" din Iaşi, va fi consilier onorific al ministrului sănătăţii pe probleme de urgenţă, a mai precizat Ritli Ladislau.
Raed Arafat spune că punctele sale de vedere "nu au fost ascultate"
Preşedintele Traian Băsescu a intervenit telefonic luni seară într-o emisiune la care era invitat subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat şi i-a recomandat acestuia să-i prezinte ministrului observaţiile sale cu privire la noua lege din domeniu, în loc să creeze "o psihoză publică în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor de urgenţă".
Raed Arafat susţine că proiectul noii legi, care este în dezbatere publică pe pagina de Internet a ministerului sănătăţii, ridică foarte multe semne de întrebare în ceea ce priveşte împărţirea fondurilor publice şi principiile după care vor fi repartizate acestea, inclusiv asistenţei medicale private.
Subsecretarul de stat Raed Arafat spune că a transmis Comisiei Prezidenţiale punctele de vedere pe proiectul legii sănătăţii şi că, după o a doua discuţie în comisie nu a mai fost acceptat la dezbateri.
"De cel puţin trei luni încerc să vorbesc cu o comisie despre proiectul legii sănătăţii. Din Comisie fac parte Vlădescu, Păunescu şi Duţă. După a doua discuţie am fost blocat de Vlădescu, care nu a mai acceptat ca la nicio discuţie privind proiectul să particip şi eu.
"La solicitarea lor, a celor trei, nu am mai fost primit la discuţii. Nu aş fi ieşit să discut public acest subiect dacă nu aş fi fost considerat duşmanul reformei sanitare", a spus Raed Arafat într-o emisiune la Realitatea TV.
Noua lege a sănătăţii prevede înfiinţarea caselor de sănătate private şi posibilitatea ca spitalele şi serviciile de urgenţă să se organizeze ca unităţi cu statut de fundaţie, societate comercială sau asociaţie.
Documentul este în dezbatere publică timp de 30 de zile, începând de la 28 decembrie 2011, dar, potrivit ministrului Ladislau Ritli, termenul va putea fi prelungit atât cât va fi nevoie.