Delegaţia pentru CE, "fără preşedintele Băsescu"
Premierul Victor Ponta a spus că ministerul de externe a transmis Comisiei Europene componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European, iar preşedintele Băsescu nu face parte din delegaţie.
Articol de Paul Poteraşi, 20 Iunie 2012, 16:25
Ministerul de externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include doar pe primul-ministru, ministrul afacerilor externe şi ministrul afacerilor europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, a declarat premierul Victor Ponta.
"Astăzi, ministerul de externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei.
"Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a precizat premierul.
Victor Ponta a mai spus, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, că pe listă se află "primul-ministru, ministrul afacerilor externe şi ministrul afacerilor europene".
Premierul a precizat totodată că vrea să aibă o nouă discuţie cu şeful statului pe această temă.
Victor Ponta a declarat, marţi dimineaţă, că încrederea dintre el şi preşedintele Traian Băsescu este zero.
Şeful executivului a declarat că va mai avea o întâlnire formală cu şeful statului şi că, dacă nu se va ajunge la o soluţie agreată, atunci va merge el şi la Consiliul European şi la reuniunea PES.
Urmează o întrevedere formală între premier şi preşedinte
Victor Ponta a spus că are rost să se mai vadă cu preşedintele pe tema reprezentărării la Consiliul European, dar a menţionat că această întrevedere va fi una formală.
Preşedintele şi premierul au avut săptămâna trecută o discuţie privind nivelul de reprezentare a României la următorul Consiliu European, dar nu au ajuns la un acord, ambii dorind să participe la reuniunea CE.
"Nimeni nu contestă dreptul preşedintelui la partea de reprezentare, dar la Consiliul European merg doar prim-miniştrii.
"Soluţia finală va fi în 2013, odată cu modificarea Constituţiei", declarase Victor Ponta, la mai multe posturi de televiziune.
Premierul a amintit atunci că a primit deja invitaţia de a participa la reuniunea Consiliului din partea preşedintelui UE şi că nu poate renunţa.
"Nu am cum să renunţ, ar însemna să încalc eu decizia Parlamentului. Sunt convins că nu se va ajunge la suspendare, cel puţin nu din acest motiv, pentru că eu voi participa la Consiliu şi discuţia se va încheia", a afirmat şeful executivului.
"Preşedintele este cel care reprezintă statul"
Traian Băsescu afirmase săptămâna trecută, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Oana Bâlă, că Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de guverne, iar preşedintele este cel care reprezintă statul.
Preşedintele a explicat că Parlamentul European este prima instituţie a UE care exercită împreună cu consiliul funcţia legislativă şi cea bugetară, în timp ce Consiliul European nu are atribuţii legislative.
"Uniunea Europeană nu este o uniune de guverne, este o uniune de state.
Guvernele sunt o bucăţică dintr-un stat, dacă luăm numai şi puterile statului din România, puterea executivă, puterea legislativă, puterea judecătorească şi există o singură persoană care reprezintă statul şi ăsta e preşedintele; cu asta încep atribuţiunile lui de la Articolul 80 din Constituţie", a spus Traian Băsescu.
În ceea ce priveşte participarea la Consiliul European, preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că nu se va pune în situaţii ridicole, dar a precizat că nu va abdica sub nicio formă de la obligaţiile constituţionale.