Delegaţia FMI s-a întâlnit cu sindicatele şi patronatele
Reforma în sectorul energetic şi cea în domeniul transporturilor au fost două dintre problemele discutate de reprezentanţii sindicatelor cu misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi BM.
22 Iulie 2011, 15:36
Delegaţia FMI a discutat vineri la Bucureşti cu organizaţiile patronatelor şi cu cele sindicale.
Întâlnirea a avut loc cu ocazia noii misiuni de evaluare a acordului de împrumut preventiv încheiat de guvern cu organismele financiare internaţionale.
Acest acord pe doi ani prevede în principal un program nou de privatizări, restructurarea companiilor de stat cu pierderi, dar şi continuarea reformelor din sănătate şi din sistemele de salarizare şi pensii acoperite de buget.
Autorităţile speră că aceste măsuri vor consolida uşoara revenire economică din primele luni ale anului.
Reforma în sectorul energetic şi cea în domeniul transporturilor au fost două dintre problemele discutate de reprezentanţii sindicatelor cu misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi BM.
Sindicatele solicită implicarea guvernului pentru reabilitarea sectorului feroviar, cunoscute fiind avantajele acestui tip de transport faţă de cel rutier.
Preşedintele Confederaţiei Sindicale "Meridian", Ion Popescu, a susţinut în discuţiile cu Fondul Monetar nevoia consolidării sectorului minier, îndeosebi a Companiei Naţionale a Huilei.
Reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a solicitat să se introducă în programul de politici economice convenit cu FMI, Comisia Europeană şi BM reducerea cu patru puncte procentuale a cotei CAS, introducerea managementului privat în companiile cu capital de stat şi accelerarea accesării fondurilor europene prin crearea unui minister care să gestioneze această problemă.
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, spunea joi că ar trebui ca şi populaţia să înceapă să resimtă că economia îşi revine uşor.
Restructurări în companiile de stat
Privatizările şi restructurările avute în vedere pot duce la pierderea locurilor de muncă pentru un număr important de salariaţi.
Aproape 7.000 de persoane vor fi disponibilizate până la sfârşitul lunii septembrie, conform memorandumului încheiat cu FMI, dar vorbim numai de companiile pentru care s-au finalizat strategiile de restructurare, deci numărul va fi mai mare.
Pe de altă parte, aproape 3.500 de angajaţi din Compania Naţională a Huilei vor fi disponibilizaţi până în 2018, timp în care se vor închide trei dintre cele şapte mine din Valea Jiului, a declarat recent consilierul în cadrul ministerului economiei, Tudor Şerban. Compania Naţională a Huilei are aproape 8.700 de angajaţi.
De asemenea, circa 1.000 de salariaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor trebui disponibilizaţi în următorii ani.
Subvenţiile de la bugetul de stat pentru huilă vor fi din ce în ce mai mici în anii următori - este motivul pentru care reprezentanţii sindicatelor pledează pentru eficientizarea Companiei Naţionale a Huilei.
De altfel, cel mai important subiect de pe agenda cu FMI este legat de reducerea arieratelor, îndeosebi cele înregistrate de companiile cu capital de stat, acestea fiind de aproape 25 de miliarde de lei, adică 5% din PIB.
Din această sumă aproximativ 75% este acoperită de zece companii dintre cele existente în sectorul de stat.