Degustare de pepeni la Universitatea Agronomică din București
Au participat producători autohtoni de pepeni, studenți ai facultății, dar și vizitatori.
Articol de Alex Avram, 16 Iulie 2024, 19:28
Facultatea de Horticultură din cadrul Universității Agronomice din București a organizat astăzi, în grădina instituției o expoziție de pepeni cu degustare, la care au participat producători autohtoni de pepeni, studenți ai facultății, dar și vizitatori care s-au transformat în experți în pepeni, primind fiecare câte un chestionar de evaluare a sortimentelor de pepeni prezente la expoziție.
Bucureștenii au putut degusta astăzi peste 40 de sortimente de pepene verde și pepene galben în cadrul expoziției organizate de Facultatea de Horticultură și nu puțin sunt cei care au devenit, măcar și preț de câteva minute, experți în culorile și aromele fructului atât de apreciat în perioada verii.
Pe lângă faptul că au aflat lucruri noi despre sortimentele de pepene cultivate în România, oamenii au participat și la un sondaj care îi ajută pe studenții și pe profesorii de la Horticultură să evalueze cele mai populare sortimente de pepene.
Profesor Dr. Viorica Lagunovschi-Luchian, organizator al evenimentului, spune că poveștile despre verificarea pepenilor nu au o bază reală, pentru că pot fi trucuri tehnologice, dar trage și un semnal de alarmă cu privire la faptul că prelungirea perioadei caniculare poate compromite culturile de pepene din România, fructul putând fierbe în interior.
Sunt 39 probe de pepene verde și 17 probe de pepene galben, spun probe pentru că se mai repetă. Mircinii, de exemplu, Orange King-ul, l-avem din locații diferite fiecare și atunci noi am pus probă 1, probă 2, Orange King-ul, ca să știm foarte bine. Pentru că asta vrem, să știm și dacă locația influențează acest gust.
Eu sunt convinsă că tehnologia are o mare influență asupra calității producției care se obține. Noi ne dorim ca la finalul evenimentului fișele acelea să fie completate de un număr cât mai mare de degustători, pentru că noi după aceea va trebui să tragem niște concluzii și să spunem care pepene a fost cel mai bine apreciat din punct de vedere al gustului, al aromei, al consistenței sau al culoarei pulpei.
Așadar, pepenele este cu siguranță cel mai căutat și mai apreciat fruct în perioada torida de vară și în urma cercetării făcute de Facultatea de Horticultură, rămâne de aflat și care este cel mai popular sortiment din România.