Declaraţia de la Sibiu
Şefi de stat şi de guvern din 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, mai puţin Marea Britanie, au adoptat joi, Declaraţia de la Sibiu.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Mai 2019, 07:41
Şefi de stat şi de guvern din 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, mai puţin Marea Britanie, au adoptat joi, Declaraţia de la Sibiu, un document-manifest axat pe unitate, ca principiu de bază şi de construcţie a viitorului Uniunii.
Conform documentului, liderii se angajează să protejeze modul de trai european, democraţia şi statul de drept şi fixează principiul echităţii pe piaţa comună a muncii, în asistenţă socială şi economie.
Trimisul RRA, Oana Bâlă: "Summitul informal de la Sibiu a fost unul al unităţii şi al determinării de a continua avansarea proiectului integrării europene - a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
El s-a arătat încântat că dinspre România porneşte un mesaj pozitiv al statelor membre şi al instituţiilor europene, de a consolida Uniunea, pe baza unui set clar de principii şi de valori.
Şeful statului a vorbit şi despre viitoarea agendă strategică ce se va concentra pe o Europă a creşterii şi a convergenţei, pe consolidarea pieţei unice şi întărirea securităţii interne a Uniunii Europene.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea în discursul său că summitul nu a arătat doar o unitate de faţadă, ci una solidă.
În opinia sa, chestiunile europene trebuie privite îndeaproape şi a atras atenţia că, în ultimii cinci ani, şomajul, dar şi deficitele bugetare au scăzut.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că îşi doreşte nominalizări pentru conducerea instituţiilor europene, până în luna iunie, aşa că va convoca o întâlnire cu liderii Uniunii, pe 28 mai, imediat după alegerile europarlamentare.
El şi-a continuat discursul în limba română, felicitând România pentru organizarea summitului de la Sibiu.
Donald Tusk: "Când l-am întâlnit în ianuarie, la startul preşedinţiei române, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili.
Aţi organizat un summit excepţional.
Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră.
Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu.
Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră."
Liderii europeni au vorbit şi despre susţinerea statului de drept, precizând că Uniunea Europeană nu ar putea exista fără acesta, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că unii politicieni nu îşi doresc stat de drept în România."