Decizia de aderare a României la Schengen, amânată
Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a decis anularea Consiliului JAI din 20 septembrie 2012 la care urma să se discute despre aderarea României la spaţiul Schengen.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Septembrie 2012, 14:13
Ministerul de Externe şi Ministerul Afacerilor Europene au confirmat că preşedinţia cipriotă a UE a luat decizia amânării.
Subiectele care ar fi urmat să fie discutate pe 20 septembrie, între care cel mai important era aderarea României şi Bulgariei la Schengen, au fost amânate pentru următoarea şedinţă a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 25-26 octombrie.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat pentru RRA că rămâne de văzut în ce măsură, în octombrie, va putea fi luată o decizie în privinţa aderării României sau chestiunea va mai fi amânată.
Preşedinţia cipriotă a Consiliului Europei a luat hotărârea după ce s-a consultat cu statele membre.
"E foarte probabil că motivul principal este faptul că nu s-au întrunit condiţiile necesare pentru luarea unei decizii pentru lărgirea spaţiului Schengen”, a spus Leonard Orban. Ministrul Afacerilor Europene a explicat că este foarte posibil să fi existat state membre care nu sunt pregătite în acest moment să accepte procesul de extindere a spaţiului Schengen.
Preşedinţia cipriotă a UE a anunţat că subiectul aderării României se va află pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar până la următoarea reuniune vor fi pregătite mai multe dosare importante pentru discuţii substanţiale şi pentru a fi luată o decizie.
Decizia amânării şedinţei Consiliului JAI vine în condiţiile în care Olanda îşi menţine opoziţia la aderarea României iar Germania şi Belgia şi-au nuanţat poziţiile şi vor să aştepte mai întâi raportul suplimentar pe justiţie în România, de la finalul acestui an.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a explicat că sunt unele semnale din partea unor state ca Germania, nu doar Olanda, că există indoieli legate de aderarea României la Schengen, şi că este poibil să mai fie şi alte state în această situaţie.
Leonard Orban a explicat că nu se pot face previziuni despre cum va decurge următoarea reuniune a Consiliului JAI şi că e prematur de discutat vreun rezultat.
Olanda a solicitat României şi Bulgariei progrese în reforma în justiţie, în cadrul cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, impus României la aderarea la UE.
Următorul raport al Comisiei Europene pe MCV va fi prezentat la sfârşitul acestui an.