Decizia de aderare a României la Schengen, amânată
Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată până la o dată neprecizată după ce preşedinţia poloneză a UE nu a mai supus votului Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne acest subiect.
22 Septembrie 2011, 16:40
Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată până la o dată neprecizată.
Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene nu a mai supus votului Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne acest subiect, pentru că două ţări, Olanda şi Finlanda, s-au opus aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a afirmat că amânarea deciziei reprezintă o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia şi a precizat că statul român va încerca să convingă Olanda şi Finlanda să-şi schimbe poziţia.
"E o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia. Mi se pare că este cea mai rezonabilă pentru noi", a afirmat Teodor Baconschi, care a apreciat că amânarea unei decizii este categoric mai bună pentru România.
"Am avut un dialog constant cu toate statele membre, inclusiv la New York, şi continuăm să lucrăm pentru a-i convinge pe olandezi şi pe finlandezi", a mai spus ministrul de externe.
Teodor Baconschi a arătat că România are asigurări din partea celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene privind aderarea la Schengen.
"Subiectul va trece în Consiliul următor, până la Consiliul următor trebuie să reconstruim un consens. Avem, practic, asigurări şi sprijinul statelor membre. Sunt aceste două state membre care abuzează, într-un fel, dar trebuie reconvinse. Trebuie să lucrăm, pentru că neîncrederea e pe justiţie şi pe afaceri interne", a afirmat şeful diplomaţiei.
Finlanda "pune mare importanţă pe încredere"
"Pentru Finlanda este importantă şi încrederea, nu doar criteriile tehnice, în ceea ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria", a declarat ministrul finlandez de interne, Päivi Räsänen, după reuniunea Consiliului JAI.
"Trebuie să avem încredere că controlul la graniţe nu este corupt", a explicat Päivi Räsänen, care a subliniat că poziţia Finlandei este una consecventă.
Guvernul finlandez a anunţat miercuri că a decis să se alăture Olandei în a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schenegen.
Päivi Räsänen a explicat că decizia s-a datorat unor evoluţii slabe privind domnia legii în Bulgaria si România, situaţiei precare a minorităţilor din aceste ţări, corupţiei guvernamentale şi criminalităţii organizate.
Olanda vede o rediscutare a subiectului în februarie 2012
Raportul interimar al Comisiei Europene din luna februarie 2012 privind justiţia "va fi o ocazie bună pentru a avea discuţii despre care ar putea fi paşii următori", a declarat joi, la Bruxelles, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers.
În legătură cu posibilitatea ca dosarul aderării României la Bulgariei la Spaţiul Schengen să fie discutat la Consiliul European din 17-18 octombrie, Gerd Leers a precizat că "ar fi inutil de discutat din nou acest subiect, dacă nu există informaţii legate de progrese în ceea ce priveşte statul de drept".
Belgia, una dintre ţările care susţin intrarea României în Spaţiul Schengen, este însă de părere că Bucureştiul îndeplineşte toate criteriile de aderare.
"Noi considerăm că România a întrunit toate condiţiile şi criteriile pentru a adera la Spaţiul Schengen şi tradiţional vom sprijini Comisia Europeană şi vom respecta decizia dânşilor pentru a purcede în acest proces", a declarat premierul belgian, Yves Le Terme.