Debitul Dunării "va creşte în continuare"
Debitul Dun[rii a ajuns la valoarea normală pentru această perioadă şi va continua să crească, depăşind semnificativ media lunii februarie.
Articol de Mihai Bădescu, 09 Februarie 2017, 13:34
Topirea zăpezii şi a gheţii normalizează situaţia pe Dunăre. Mai sunt sloiuri doar pe o mică porţiune, iar debitul a ajuns la valoarea normală pentru acesată perioadă şi va continua să crească, depăşind semnificativ media lunii februarie.
După ce s-a dublat în ultimele zile, debitul Dunării va creşte în continuare în următoarea perioadă, spun hidrologii.
Adrian Drăghici, directorul adjunct al SGA Mehedinţi: Dacă acum câteva zile aveam undeva în jurul a 2500 - 2700 metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, peste circa o săptămână, vom atinge undeva la 7000 - 7500 de metri cubi pe secundă la Baziaş, ceea ce va genera o creştere a nivelului Dunării pe sectorul Baziaş-Calafat, cu circa un metru, un metru şi jumătate.
Deschisă între Porţile de Fier I şi Olteniţa, naviagaţia pe fluviu rămâne închisă în sectorul Porţile de Fier I - Baziaş, unde încă sunt formaţiuni de gheaţă.
Ştefan Toloş, inginer Apele Române: Mai sunt formaţiuni de gheaţă de Dunăre, în special în golful de la Orşova, Golful Cerna, zona de la Porţile de Fier I şi aproape până la Eşelniţa, deci aproape până în Cazanele Mici. În următoarele zile este posibil să se disloce această formaţiune de gheaţă.
Datorită creşterii debitelor şi producţia de energie a crescut la cele două hidrocentrale de pe Dunăre. La Porţile de Fier I funcţionează cinci hidroagregate din şase, iar la Porţile de Fier II sunt în funcţiune opt turbine din cele zece existente.