Debitul Dunării este în creştere rapidă
Hidrologii au instituit cod portocaliu pe fluviu de sâmbătă până la sfârşitul lunii, pe sectorul Hârşova - Brăila şi în Delta Dunării - judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.
Articol de Radiojurnal, 22 Martie 2018, 13:39
Debitul Dunării este în creştere rapidă, situaţia fiind atent monitorizată de autorităţi.
Hidrologii au instituit cod portocaliu pe fluviu de sâmbătă până la sfârşitul lunii, pe sectorul Hârşova - Brăila şi în Delta Dunării - judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.
La Brăila, Comitetul de Urgenţă se întâlneşte, astăzi, pentru a stabili măsurile necesare în această situaţie - transmite corespondenta RRA Gina Bahor.
Reporter: Nivelul Dunării înregistrează la Brăila o cotă de 564 de cm, cu 4 cm peste cota de atenţie şi în creştere cu 7 cm faţă de nivelul înregistrat miercuri. Debitul este de 11.200 metri cubi şi avem în faza a doua de apărare cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului toate sectoarele din Insula Marea Brăilei, digul Municipiului Brăila şi compartimentul III al digului Călmăţui - Gropeni - Chiscani. În faza întâi de apărare, cu apa ajunsă la baza digului se află compartimentele I şi II ale liniei Călmăţui - Gropeni - Chiscani, digul Vărsătura şi digul Brăila - Galaţi. În 2010, recordul negativ de creştere al Dunării a fost de 713 cm, când faleza era total inundată. Şi acum este posibil ca Dunărea să intre pe faleză dacă cota Dunării ajunge la 610 cm - după cum ne-a declarat Adrian Turiac, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor.
Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanenţă pe diguri pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care apar, iar în cursul zilei de astăzi se va întruni şi Comitetul de Urgenţă, care va institui primele măsuri.