Datornici la utilităţi în Botoşani pot rămâne fără casă
Peste 200 de abonaţi ai furnizorului de servicii de apă şi canalizare din Botoşani au locuinţele scoase la vânzare din cauza facturilor neachitate.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 21 Iunie 2010, 19:31
În Botoşani, mai mult de 200 de familii riscă să-şi piardă casele din cauză că nu şi-au plătit facturile la apa potabilă.
Locuinţele lor au fost scoase la vânzare după ce familiile respective au acumulat datorii timp de cel puţin trei ani.
Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi mulţi dintre chiriaşii statului, care nu şi-au achitat întreţinerea şi chiria.
Sindicaliştii din judeţ spun că acestea sunt doar câteva dintre efectele crizei economice şi că, pe viitor, apa şi căldura ar putea deveni un lux.
211 abonaţi ai furnizorului de servicii de apă şi canalizare din Botoşani au locuinţele scoase la vânzare din cauza facturilor neachitate la apă. 68 dintre aceştia au datorii mai vechi de trei ani şi nu au plătit nici după ce au fost executaţi silit.
"Avem debitori persoane fizice, la care avem deja două sau chiar trei hotărâri judecătoreşti puse în executare. Numai în cursul săptămânii trecute, au fost decise 68 de termene de vânzare pentru o serie de debitori, care nu s-au prezentat nici la instanţă, atunci când au fost chemaţi în judecată, aceste dosare sunt într-o creştere continuă" a declarat Albert Tănase, şef Serviciu juridic în cadrul SC Apa Grup SA Botoşani.
Printre datornici se regăseşte şi un botoşănean care nu a mai plătit apa de 20 de ani.
Acesta are o restanţă de 24.560 de lei şi nu poate fi supus unei măsuri de recuperare din cauza unei greşeli de înregistrare a locuinţei în care stă.
Alţi doi botoşăneni au datorii de 19.000, respectiv, 22.000 de lei.
Persoanele cu datorii de peste 5 luni au fost date în judecată
Ambii sunt declaraţi insolvabili. Alte şase familii sunt la un pas de evacuare forţată din locuinţele sociale ale statului din cauza datoriilor acumulate la plata chiriei, dar şi la utilităţi.
Cei mai mulţi au debite de peste 3.000 de lei, însă, într-un caz, facturile restante numai la plata chiriei însumează 6.100 lei.
Pe lista datornicilor la Locativa sunt trecuţi aproape 60% din numărul total al chiriaşilor, ale căror venituri sunt extrem de mici.
Locativa are de recuperat de la datornici peste 180.000 de lei. În cazul celor care nu şi-au mai plătit chiria de mai bine de cinci luni, unitatea a intentat proces, în această situaţie fiind mai bine de jumătate din numărul restanţierilor.
"Cei 60% înregistrează şi la noi, ca şi la ceilalţi furnizori de utilităţii, datorii destul de mari, culminând chiar până la cea mai mare valoare, care este de 63.000.620 de lei, fără penalităţi, bineînţeles" a declarat Florinel Gornea, directorul Locativa SA Botoşani.
Ultima evacuare făcută de Locativa a fost în luna februarie anul acesta în căminul Textila.
Sindicaliştii spun că aceste măsuri aplicate în contextul economic actual vor avea un efect social extrem de dureros.
"Asta denotă încă o dată gradul de sărăcie şi omul se va limita la un pic de lumină, un pic de apă şi mâncare cât mai puţină, ca să poată să evite o evacuare sau o executare silită", spune Vasile Chiru, liderul BNS Botoşani.
Furnizorul de apă are de recuperat debite totale în valoare de 19,5 milioane de lei, din care doar de la clienţii din municipiul Botoşani, 16,8 milioane lei, iar de la persoanele fizice, 9,92 milioane lei.