Data şi întrebările refendumului din Capitală, schimbate
Consilierii generali ai Capitalei au stabilit data şi întrebările referendumului. Acesta va avea loc la 26 iunie, iar numărul întrebărilor a fost redus de la şapte la două.
23 Mai 2011, 20:24
Cele două întrebări sunt următoarele: "Vă doriţi o capitală cu 7 administraţii controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi "Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemeni primarilor de sector?".
Referendumul se va ţine pe 26 iunie.
Cele două întrebări au stârnit controverse aprinse, în şedinţa de luni a Consiliului General, deoarece aceste două întrebări au fost propuse de consilierii PDL, iar consilierii din partea PNL au venit cu alte două întrebări.
În final, varianta votată a fost propunerea PDL.
Consilierii PNL şi PSD consideră că cele două întrebări aprobate nu se referă la esenţa proiectului de lege prin care primarii de sector vor fi aleşi de către Consiliul General, şi nu de către populaţie.
Astfel, cele două întrebări votate de PDL sunt în contradicţie cu propunerile din Legea privind reorganizarea Capitalei, consideră Robert Niţu, liderul consilierilor PNL.
Primarul general Sorin Oprescu susţine că întrebările sunt formulate tendenţios, pentru că sunt neclare.
În opinia sa, bucureştenii ar fi trebuit să decidă dacă vor să-şi voteze în continuare primarii de sector sau nu.
De asemenea, el a zis că va face tot ceea ce depinde de el ca bucureştenii să fie informaţi cu privire la acest referendum, astfel încât să-şi exprime opţiunea în cunoştinţă de cauză.
Şi prefectul Capitalei a avut o poziţie în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
El a declarat că referendumul trebuie să aibă o finalitate juridică, altfel, cele 2,6 milioane de euro se cheltuie pentru un sondaj de opinie.
Prefectul Capitalei spune că, potrivit Legii referendumului, consilierii generali ar trebui să adopte o hotărâre prin care să se repare problemele supuse referendumului.
În acest caz însă, consilierii generali nu vor putea adopta o hotărâre prin care să impună Parlamentului cum să voteze legea capitalei, deoarece acest lucru ar însemna o ingerinţă între administraţia locală şi legislativul ţării.