Daniel Morar a spus că demisionează de la Parchetul General
Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Daniel Morar a anunţat că "a decis să se retragă din această funcţie".
Articol de Răzvan Stancu, 05 Aprilie 2013, 11:18
Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a anunţat, vineri, că "a decis să pună capăt carierei sale în fruntea ministerului public".
Daniel Morar a declarat că "singura lui miză a rămas ca în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să fie numiţi cei mai buni oameni".
Daniel Morar a mai spus că i-a comunicat acest lucru preşedintelui Traian Băsescu.
Decizia lui Morar vine dupa ce premierul şi preşedintele au pus la îndoială, prin declaraţii publice, legitimitatea sa în fruntea Parchetului General.
Joi, preşedintele Traian Băsescu a declarat, referitor la detaşarea lui Daniel Morar de către Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, că poate ar trebui clarificată de către Curtea Constituţională această situaţie.
Întrebat despre controversa între CSM şi guvern cu privire la detaşarea lui Morar, preşedintele a răspuns în primă fază că nu se poate pronunţa pentru că nu este jurist, însă apoi a adăugat că poate ar fi necesară pronunţarea Curţii Constituţionale cu privire la legea respectivă, care ar putea fi în conflict cu faptul că desemnarea conducerii Parchetelor este atributul şefului statului.
Preşedintele Băsescu a concluzionat că nu afirmă că acţiunea CSM este ilegală, ci doar că legea după care s-a procedat ar putea fi neconstituţională.
Miercuri, premierul Victor Ponta declara că "de astăzi (miercuri) nu mai avem procuror general, domnul Morar nu mai are bază legală să conducă Ministerul Public".
În şedinţa de guvern de miercuri premierul Victor Ponta a încercat să justifice numirile făcute la şefia parchetelor.
El a spus că a constatat expirarea mandatului interimar al lui Daniel Morar în funcţia de procuror general, iar legea nu mai prevede o nouă prelungire dar şi că în parchetul general ar exista un monopol.
"Parchetul a devenit moşia domnului Morar.
"A mai apărut un monopol în România, al domnului Morar asupra procurorilor.
"Acţiunea mea de astăzi e făcută pentru a evita un asemenea monopol întrucât parchetele nu trebuie să fie ale partidelor dar nici ale unui singur om", a spus Victor Ponta.
Guvernul "infirmă decizia CSM"
În 3 aprilie, într-un comunicat de presă, guvernul a informat că CSM nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului.
În 25 martie, secţia pentru procurori a CSM a hotărât detaşarea lui Daniel Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioadă de şase luni, cu începere din 2 aprilie 2013.
Daniel Morar a fost procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie aproape 7 ani pînă în octombrie anul trecut de când asigură conducerea interimară a ministerului public.
La sfârşitul lunii martie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.