Dan Șanta: Radioul este mediul care exprimă cel mai bine diversitatea
Ziua Mondiala a Radioului: Interviu cu Dan Șanta, directorul Relații Internaționale Radio România și membru al Comitetului Radio al Uniunii Europene de Radio și Televiziune.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Februarie 2022, 09:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 februarie, ora 8:36) - Emisiunea: "Matinalii... de weekend" - Realizator: Andra Gherega - Astăzi, 13 februarie, este Ziua Mondială a Radioului, care continuă să fie una dintre cele mai de încredere și utilizate mass-media din lume.
Discutăm despre acest subiect la "Matinalii... de weekend" împreună cu directorul Relații Internaționale Radio România și membru al Comitetului Radio al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, Dan Șanta. Bună dimineața și mulțumim pentru prezență!
Dan Șanta: Sărut mâinile, bună dimineața! Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație, este o deosebită onoare pentru mine!
Realizator: Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Radioului este "Radio și încredere". Cum evoluează radioul în secolul XXI? Ce mesaje aveți de la întâlnirile organizaţiilor din care Radioul Public face parte și în care ne reprezentați?
Dan Șanta: Dați-mi voie, ați pus o melodie extrem de emoționantă înainte, Total Eclipse of the Heart, care mi-a amintit începuturile acestei sărbătoriri, anul 2011. Probabil că nu multă lume știe că această Zi Mondială a Radioului a ajuns în calendarul oficial UNESCO datorită propunerii venite din partea unui organism internațional, care este Uniunea Internațională de Radio și Televiziune, o organizație care funcționează sub egida UNESCO, şi am onoarea de a vă spune că, în 2011, eram și atunci în conducerea acestui organism și am făcut parte din colectivul care a întocmit argumentația pentru ca ziua de 13 februarie să devină Ziua Mondială a Radioului, așa că pentru mine mine este și o bucurie absolut personală să văd că radioul se celebrează în fiecare an și că 13 februarie a devenit un punct anual de referință în care ne aducem aminte de această media care inspiră încredere. Acesta e și mesajul de care mă întrebați. Radioul a trecut prin această pandemie, aș zice, cu note foarte mari, pentru că publicul s-a îndreptat mai mult decât înainte spre media, spre radio, în primul rând, și spre Radioul Public. Și ultimele studii ale Uniunii Europene de Radio și Televiziune, de care ați pomenit, arată că putem vorbi, într-un anume fel, de un paradox al pandemiei. Încrederea este foarte mare, dar, în același timp, există și nenumărate amenințări, pericole care vin din partea online. E vorba, în primul și în primul rând, de serviciile de streaming, în mod special americane, platforma Netflix și altele. Dar radioul este prezent și acolo și peste tot producția de podcasturi a crescut. Un post public de talia Radio France, de exemplu, a depășit prin propria aplicație, aplicația Apple, la podcasturi. Deci mesajul este unul plin de speranță, unul pozitiv.
Realizator: Radioul se adaptează, e adevărat, lumii în schimbare; rămâne însă un mijloc principal de conexiune și de informare, și este accesibil oriunde și oricui. Care devine cuvântul de ordine acum, când lumea se schimbă din nou?
Dan Șanta: Dacă doamna Audrey Azoulay menționa și, practic, tema anului acesta este încrederea, eu aș zice că radioul este mediul care exprimă cel mai bine diversitatea. Exprimând această diversitate, oferă coeziune, deci solidaritate. Aș zice că acesta este cuvântul de ordine pentru radio.
Realizator: E adevărat. Reușim să fim alături de public, alături de oamenii care ne ascultă, alături de noi, între noi, jurnaliștii, și sperăm să avem cât mai mulți oameni alături în aceste momente, în secolul XXI și în următorul. Mulțumim foarte mult pentru prezență în această dimineață! Am discutat de Ziua Mondială a Radioului cu directorul Relații Internaționale Radio România, Dan Șanta.
(RS)