Cutremur de 5,5 grade pe scara Richter
UPDATE: Cutremurele de suprafaţă produc pagube "pe o arie foarte restrânsă".
Articol de Ionuţ Dragu, 05 August 2009, 16:22
Cutremurul din largul Mării Negre, în zona Bulgariei, de miercuri dimineaţă, a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter şi a fost localizat la 41 de kilometri sud-vest de Constanţa şi la 15 kilometri vest de Mangalia, la o adâncime de 30 de kilometri, potrivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean (CSEM), a relatat focus media, citată de Rador.
În cadrul unui interviu acordat postului public de radio România Actualităţi, în emisiunea Obiectiv România , Constantin Ionescu, director tehnic la Institutul pentru Fizica Pământului, a declarat că magnitudinea preliminară a fost de 5,8 pe scara Richter. Diferenţele, explică Constantin Ionescu, sunt datorate sistemelor de localizare. "Practic, aceste sisteme sunt sisteme automate. Există două tipuri de programe: un program făcut în Europa şi un program făcut în America", a precizat Constantin Ionescu. "Practic, erorile între cele două programe pot apărea în funcţie de cel care le-a făcut. Estimarea reală este estimarea care se produce după ce sosesc toate datele de la staţiile tehnice şi la 5 minute, după ce s-a produs cutremurul, operatorul poate să evalueze exact cât a fost magnitudinea cutremurului." a explicat directorul tehnic de la Institutul pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), seismul de miercuri dimineaţă, din zona de graniţă cu Bulgaria, a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, iar intensitatea în zona epicentrală a fost de VI pe scara Mercalli. Potrivit sursei citate, în urma cutremurului nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.
Tot în cadrul interviului acordat la emisiunea Obiectiv România, Constantin Ionescu a mai precizat că "acest tip cutremure, de suprafaţă, pot să producă pagube pe o arie foarte restrânsă faţă de zona Vrancea, unde cutremurele sunt adânci şi produc pagube pe o arie destul de mare". Având în vedere originea seismului, originar faliei Shabla, o falie activă din Bulgaria, "replicile cutremurului de suprafaţă există dar sunt foarte mici ", a mai lăsat să se înţeleagă Constantin Ionescu.
În cadrul unor interviuri televizate, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a menţionat că "în mod normal, cutremurele produse în largul mării negre nu sunt resimţite în Bucureşti".