Cutia neagră a elicopterului prăbuşit a fost descoperită
Anchetatorii au descoperit cutia neagră a elicopterului militar prăbuşit luni în judeţul Braşov şi au trimis-o în Israel pentru a fi analizată.
28 Iulie 2010, 09:18
Continuă ancheta comună israeliano-română asupra accidentului aviatic de luni, în care un elicopter al armatei israeliene s-a prăbuşit la Fundata Zărneşti, judeţul Braşov, în cursul unui exerciţiu.
Purtătorul de cuvânt de la ministerul apărarii, maiorul Constantin Spânu, a declarat că în urma producerii catastrofei aeriene de luni, 26 iulie, din judeţul Braşov, echipele de căutare-salvare nu au găsit supravieţuitori.
În accidentul aviatic şi-au pierdut viaţa şase militari israelieni şi un român.
El a mai afirmat că o comisie de cercetare a cauzelor producerii accidentului, numită de ministrul apărării naţionale, continuă investigaţiile împreună cu reprezentanţii Parchetului General şi cu experţi criminalişti.
Maiorul Constantin Spânu a adăugat că ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţii celor şapte militari şi transmite condoleanţe familiilor îndoliate.
Totodată, purtătorul de cuvânt a mai precizat că printr-un ordin al ministrului apărării naţionale, miercuri, de la ora 08:00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţie vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare a militarilor care şi-au pierdut viaţa în catastrofa aviatică din judeţul Braşov.
Între timp a fost găsită cutia neagră a aparatului de zbor şi trimisă în Israel, pentru a fi analizată.
Potrivit corespondentului nostru, Dragoş Ciocârlan, miercuri soseşte o delegaţie din Israel, pentru a prelua rămăşiţele celor căzuţi la datorie şi a le repatria.
Fostul vicepreşedinte al concernului industriei aeronautice israeliene, profesorul Itzhak Guttman Ben-Zvi a declarat că orice accident ar putea să fie evitat.
"Totul este în ce măsură echipajul, pilotul este conştient şi este adus în situaţia de a cunoaşte împrejurările, în cazul de faţă şi situaţia terenurilor peste care trebuie să zboare", a spus profesorul Itzhak Guttman Ben-Zvi.
El a adăugat că elicopterul care s-a prăbuşit, ca toate elicopterele, zboară la înălţimi relativ mici, pentru că este un elicopter care nu este presurizat.
"Nu există aer condiţionat, şi într-o asemenea situaţie, zborul peste o înălţime de aproape 2.500 de metri începe să devină dificil, pentru că aerul este prea rarefiat", a mai spus profesorul Itzhak Guttman Ben-Zvi.
Acesta a mai adăugat că, pentru a-şi realiza misiunea, echipajul trebuie să aibă condiţii normale, bune.