Culesul strugurilor a început la Pietroasele
Cultivatorii din judeţul Buzău se aşteaptă la o recoltă mai slabă faţă de anul trecut, deoarece strugurii sunt de trei ori mai puţini decât în 2009 şi suferă de numeroase boli.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 10 Septembrie 2010, 15:34
Oficial, în podgoria Dealu Mare-Pietroasele a început deja culesul viţei de vie, dar selectiv.
Neoficial însă, cultivatorii din această zonă a judeţului Buzău nu trebuie să-şi programeze foarte multe de zile pentru cules, pentru că în această toamnă strugurii sunt de trei ori mai puţini decât în 2009 şi suferă de numeroase boli, mana fiind cea care i-a afectat cel mai mult.
Pentru cele mai productive soiuri, cultivatorii din zonele Pietroasele şi Breaza aşteaptă ca de la hectarul de viţă de vie să obţină circa trei tone de struguri.
Dragoş Matei este administratorul Staţiunii Viti-vinicole de la Pietroasele. El spune că în 2010 reuşita se numeşte Feteasca Neagră, soi cultivat în mediu ecologic, care a confirmat aşteptările însă, per total, anul acesta nu a îndeplinit aşteptările specialiştilor.
Staţiunea Pietroasele are deja în plan să iasă în piaţă cu acest prim vin ecologic la sticlă de 750 de ml la un preţ de şapte lei.
De cealaltă parte, micii producători de vin pariază deja pe un leu şi 50 de bani pentru kilogramul de struguri şi pe 6-7 lei pentru litrul de vin.
Mai mult, teama că nu vor mai avea parte de subvenţii de la stat le dă de gândit.