Cu noile reglementări, "pleacă medicii de la ţară"
Şeful Departamentului de medicină rurală Sandra Alexiu spune că veniturile unui medic care are o listă medie de 1.000 de pacienţi vor scădea cu circa 40%.
Articol de Adriana Turea, 09 Decembrie 2010, 16:35
Societatea Naţională a Medicilor de Familie critică propunerile autorităţilor privind funcţionarea cabinetelor de la ţară.
Doctorii afirmă că ordinul publicat pe pagina de Internet a CNAS le reduce numărul de pacienţi şi, implicit, veniturile.
Ordinul ce stabileşte funcţionarea cabinetelor medicilor din mediul rural se află în dezbatere publică. Joi, este termenul-limită, până când pot fi trimise propuneri la CNAS.
În condiţiile acestui proiect, majoritatea medicilor din zonele defavorizate nu vor mai avea, practic, niciun fel de sporuri.
Şeful Departamentului de medicină rurală, dr. Sandra Alexiu, spune că veniturile unui medic care are o listă medie de 1.000 de pacienţi, vor scădea cu circa 40%.
"Unul dintre criterii este ca acest cabinet să fie situat la 60-100 km de cea mai apropiată unitate de acordare urgenţă. Însă în România sunt judeţe care nu au această lungime.
"Sau localitatea unde lucrează trebuie să aibă o lungime de 10-15 km. Or, puţine sate din România cred că se încadrează în acest criteriu.
"Sunt criterii făcute ca să descurajeze totalmente asistenţa primară medicală, în rural", mai spune Sandra Alexiu.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate motivează, în raportul de aprobare al criteriilor de încadrare a cabinetelor medicilor de familie, că s-au îmbunătăţit condiţiile de desfăşurare a activităţilor medicilor. Doctorul Paul Şerban, din judeţul Botoşani, afirmă însă că unele drumuri au fost asfaltate sau pietruite, "dar nu s-au îmbunătăţit condiţiile în profunzime".
"La mine, anul trecut, s-a asfaltat şoseaua, între Nicşeni şi Corlăteni. Când au fost inundaţiile, şoseaua a ajuns la un metru jumătate sub apă.
"Am făcut până la cabinet ca şi când aş fi parcurs distanţa Botoşani la Bacău!"
Paul Şerban susţine că după noile criterii nu va mai avea încasările de anii trecuţi şi că în general medicii vor pleca din sate.
Medicii de familie vor ca guvernul să retragă proiectul şi să menţină actualele criterii de plată şi pentru anul 2011.