CSM se dezvinovăţeşte în cazul Voicu
Consiliul Suprem al Magistraturii susţine că şi-a manifestat ferm poziţia faţă de posibilitatea implicării unor magistraţi de la instanţa supremă în dosarul lui Cătălin Voicu.
Articol de Mădălina Radu, 29 Martie 2010, 15:37
CSM invocă argumente legislative, ca răspuns la solicitările formulate de câteva sute de magistraţi din ţară, care protestează faţă de atitudinea consiliului în cazul judecătorilor implicaţi în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu.
Judecătorii şi procurorii care semnează petiţia cer CSM o poziţie fermă şi neechivocă asupra încălcării normelor de etică ale profesiei de magistrat.
CSM susţine că şi-a manifestat ferm poziţia faţă de posibilitatea implicării unor magistraţi de la instanţa supremă, în dosarul lui Cătălin Voicu, declanşând imediat verificări, prin Inspecţia Judiciară.
Purtătorul de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu, susţine că rezultatul anchetei şi soluţia care se va lua vor fi anunţate public.
Privitor la solicitarea de suspendare a magistraţilor din funcţie, CSM precizează că nu poate lua alte măsuri decât cele prevăzute de lege.
"Prezumţia de nevinovăţie se aplică atât cetăţeanului simplu, cât şi magistratului. Suspendarea din funcţie este rezultatul exclusiv al punerii în mişcare a acţiunii penale, aşa cum a stabilit legea.
"Orice altă îmbunătăţire sau orice altă variantă, dintre cele propuse de colegii noştri, trebuie să fie expres prevăzută de lege", a declarat Cecilia Morariu.
Preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu, unul dintre semnatarii protestului, susţine că nu a cerut rezultatul anchetei CSM în cazul celor doi judecători, ci o condamnare publică a unor astfel de situaţii.
"Din punct de vedere instituţional, al regulamentelor, al legilor în vigoare, sunt convins că, în cele din urmă, CSM va trebui să-şi facă treaba. Noi nu cerem, în momentul de faţă, să ni se spună explicit, "judecătorul X sau Y a greşit", ci, pur şi simplu, cerem să fie condamnate fapte de felul acesta.
"Noi am cerut, în momentul de faţă, amânarea sau chiar îngheţarea numirilor în Înalta Curte, până se va descoperi care este legătura între procedurile de numire, pe care, până acum, Înalta Curte, CSM le-a practicat", a declarat Adrian Neacşu.
Potrivit paginii de Internet a judecătorului Adrian Neacşu, protestul a fost semnat, până la această oră, de aproape 350 de persoane.
Printre acestea, magistraţii de la mai multe curţi de apel, judecătorii şi parchete din ţară.
Protestul descrie încălcările Codului deontologic al magistraţilor, ca fiind la fel de grave ca faptele de corupţie.