CSM încuviinţează arestarea preventivă a şefei DIICOT Alina Bica
CSM încuviinţase ieri reţinerea şi arestarea la domiciliu a Alinei Bica, însă procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, spune că s-au adus probe noi pentru arestarea preventivă.
Articol de Radiojurnal, 21 Noiembrie 2014, 14:28
Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat, cu puţin timp în urmă, arestarea preventivă a şefei DIICOT, Alina Bica.
Aceasta este cercetată penal de DNA pentru abuz în serviciu.
Joi, Secţia de procurori a CSM încuviinţase doar reţinerea şi arestarea la domiciliu a şefei DIICOT, însă procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că s-au adus probe noi pentru arestarea preventivă Alinei Bica.
"Secţia pentru procurori a analizat probele şi indiciile noi pe care le-am adus în susţinerea cererii, a fost acordat aviz de arestare pentru aceste persoane, care, în acest moment, sunt suspecte de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Sigur, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
"Aş vrea să precizez în plus, având în vedere că în spaţiul public au apărut anumite speculaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie are în investigare infracţiuni de corupţie care se comit de către magistraţi, este o competenţă exclusivă. Acest dosar nu a fost deschis ca urmare a unui conflict, personal sau instituţional.
"Direcţia Naţională Anticorupţie nu este în conflict cu niciuna dintre instituţiile statului, dimpotrivă, avem o colaborare instituţională foarte bună, atât cu DIICOT, cât şi cu celelalte structuri ale Ministerului Public. Suntem structuri care colaborăm foarte bine instituţional", a declarat procurorul şef al DNA.
Laura Codruţa Kövesi a precizat că noile probe aduse astăzi constau în declaraţii şi înscrisuri prezentate ieri de cei audiaţi.
Procurorul-şef al DIICOT - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Alina Bica, a fost reţinută joi seară de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.
Alături de alte două persoane, reţinute şi ele, ar fi contribuit la plata unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren din Capitală.
Cei trei făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
Prejudiciul adus statului ar fi de peste 62 de milioane de euro.