CSAT a dispus "măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat"
În ședința de astăzi a CSAT, principala temă abordată a constituit-o grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România.
Articol de Oana Bâlă, 21 Februarie 2024, 16:03
Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a reunit astăzi pentru prima dată în acest an, tema principală fiind războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat acum doi ani împotriva Ucrainei.
Potrivit CSAT, situația de război din Ucraina menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României.
Membrii CSAT au analizat măsurile luate pentru protejarea integrității teritoriului și a populației României, precum și acțiunile suplimentare care se impun ca urmare a agravării situației de securitate din regiunea Mării Negre.
Țara noastră beneficiază de sprijinul NATO, însă acesta trebuie însoțit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naționale.
În aceste condiții, membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române și au decis totodată continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare din Ucraina.
În cadrul ședinței a fost aprobat și raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării. Documentul are drept obiectiv alinierea cu planificarea operațională și cu integrarea priorităților naționale, inclusiv a celor care nu sunt incluse în pachetul actual de capabilități.
Planurile României pentru dezvoltarea capabilităților sunt reflectate în Directiva de Planificare a Apărării 2023 și în programul "Armata României 2040".
Ambele documente sunt susținute de un angajament politic național care permite României să îndeplinească cerințele de alocare a 2,5 procente din produsul intern brut pentru apărare, din care 20% pentru înzestrare.