Critici faţă de plata CAS la contractele de drepturi de autor
Patronatele consideră că bugetul "este o încercare nereuşită de a împărţi resurse insuficiente".
Articol de Bogdan Mihai, 13 Ianuarie 2010, 17:33
Propunerea de buget pentru acest an este o încercare "aproape deznădăjduită" de a împărţi nişte resurse insuficiente şi nu cuprinde fonduri şi măsuri pentru reformă, a declarat Ioan Corâci, preşedintele UGIR-1903, care avertizează că nu sunt semnale de redresare economică din a doua parte a anului.
Reprezentanţii patronatului UGIR 1903, care reprezintă interesele membrilor MediaSind, critică intenţia guvernului de a aplica un impozit pentru asigurări sociale la contractele de drept de autor şi convenţii civile, în cazul în care acestea sunt surse unice de venit şi nu vin în completarea unui contract de muncă.
Patronatele spun că bătălia e câştigată deocamdată, prin amânarea plăţii CAS-ului pentru anul viitor, dar lupta nu trebuie abandonată, pentru că guvernanţii se pot răzgândi oricând şi pot lua măsuri care nu rezolvă problemele reale ale economiei.
"În niciun caz nu suntem de acord cu expediente şi idei pe picior, cum a fost această idee lansată în spaţiul public, legată de rezolvarea deficitului fondului de pensii, prin introducerea CAS-ului pe drepturile de autor şi pe convenţiile civile, care riscă să distrugă domenii întregi de activitate, cum ar fi, de exemplu, domeniul presei", a declarat preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci.
Presedintele MediaSind, Cristian Godinac, consideră că orice impozitare suplimentară poate să-i transforme în freelanceri pe jurnalişti sau în angajaţi doar cu contract de drepturi de autor.
"Întâlnirea de ieri cu ministrul muncii nu reprezintă decât o picătură într-un ocean cu apă. Practic, noi considerăm că astfel de încercări de a pune noi taxe asupra activităţii jurnaliştilor nu reprezintă decât un act de disperare din partea guvernului Boc de a mai recupera ceva la bugetul de stat. Aceste sume sunt infime. Problema presei româneşti nu se rezolvă cu impozitări excesive a activităţii jurnaliştilor, ci se rezolvă cu măsuri clare", a declarat preşedintele MediaSind, Cristian Godinac.
O măsură pentru a rezolva problemele jurnaliştilor ar fi simplificarea fiscalităţii şi acordarea de facilităţi asemănătoare cu cele din Uniunea Europeană.
De exemplu, TVA-ul între 0 - 5% şi acordarea de subvenţii directe şi indirecte pentru sprijinirea pluralismului şi libertăţii de exprimare. În România, 1500 de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă şi 50 de publicaţii au fost închise până în prezent.