Creşterea salariului minim, aprobată de Consiliul Economic şi Social
Consiliul Economic şi Social a avizat proiectul de hotărâre de guvern care prevede creşterea salariului minim de la data de 1 mai 2016.
Articol de Iulian Olescu, 29 Decembrie 2015, 20:07
Ministerul Muncii a elaborat proiectul de hotărâre de guvern care prevede creşterea salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.250 lei, începând cu data de 1 mai 2016.
Documentul a fost avizat pozitiv de Consiliul Economic şi Social şi intră, mâine, pe ordinea zi de a şedinţei cabinetului.
Date oficiale arată că numărul de beneficiari ai creşterii salariului minim este de aproximativ 1.132.000 persoane, din care puţin sub 40 de mii în sectorul bugetar şi restul în cel privat.
Ministerul Muncii estimează că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru.
În şedinţa de astăzi a Consiliului Economic şi Social reprezentanţii executivului şi cei ai patronatelor au votat pentru varianta propusă de guvern, aceea de creştere a salariului minim pe economie la 1.250 de lei de la 1 mai 2016.
Preşedintele Patronatului Naţional Român, şi al CES, Florian Costache, a precizat că patronatele solicită însă şi soluţii pentru reducerea impozitelor pe forţa de muncă, acestea fiind foarte ridicate în România.
"Partea patronală a votat pentru, conform hotărârii de guvern, de la 1 mai, 1.250. L fel şi cei doi reprezentanţi ai guvernului Acesta este avizul dat astăzi de CES. S-a stabilit la CNS de doamna ministru a muncii şi domnul vicepremier, ca imediat în ianuarie să facă o comisie care să găsească soluţii de a aduce fiscalitatea în parametrii normali", a spus Florian Costache.
Vicepreşedintele CNS- Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a precizat că partea sindicală solicită în continuare majorarea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie, sau o variantă care să asigure acelaşi venit anual pentru 2016.
"Am susţinut revendicarea cu care am venit iniţial, adică 1 ianuarie şi 1.200 şi am spus, numai în cazul în care nu se va putea sub nicio formă aplica de la 1 ianuarie, atunci pmergem pe 1.275 şi nu pe 1.250 care era ultima propunere de ieri. Deci noi nu suntem de acord cu 1.250 de la 1 mai, noi solicităm în continuare 1.200 de la 1 ianuarie", a afirmat Liviu Apostoiu.
Sindicatele nu agreează data de 1 mai deoarece spun că până atunic este posibilă inclusiv o schimbare de guvern, ceea ce ar însemna că toate negocierile desfăşurate până acum şi-ar pierde valoarea.
Avizul Consiliului Economic şi Social este unul consultativ.
În cadrul negocierilor de ieri, partenerii sociali, Guvern - Patronate - Sindicate, au mai hotărât ca, pâna la 1 mai 2016, să realizeze împreună un mecanism de indexare automată a salariului minim şi un studiu de impact, iar executivul să sprijine, prin programe finanţate din fonduri europene, sectoarele economice afectate.