Corupţia, "principala problemă" a sistemului sanitar
Un sondaj realizat la nivel naţional arată că nouă din zece români sunt de părere că principala problemă a sistemului sanitar ar fi corupţia.
23 Iulie 2010, 08:50
Nouă din zece români cred că principala problemă a sistemului sanitar este corupţia, arată un sondaj la nivel naţional, realizat de IMAS la solicitarea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.
91 la sută dintre cei intervievaţi percep acest fenomen ca fiind o problemă stringentă a sistemului sanitar care afectează direct pacienţii.
Vinovaţi sunt atât medicii care primesc, cât şi pacienţii care oferă şpagă, sunt de părere cei mai mulţi dintre respondenţi.
Mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au recunoscut că au oferit bani cadrelor medicale.
"Sondajul nu face decât să arate problemele destul de grave ale acestui sistem. Majoritatea românilor dau şpagă atunci când merg la medic", a spus direcorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu.
Alexandru Cumpănaşu a adăugat că acest lucru nu mai este ceva nou pentru români, însă este ceva cât se poate de grav pentru un sistem normal democratic.
În ceea ce priveşte modul în care se împarte şpaga la personalul medical, directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei spune că se constată cu tristeţe că în cazul medicilor specialişti aceştia sunt cei care pretind sau obţin sau primesc din partea cetăţenilor cei mai mulţi bani.
"Dintre toţi cei care fac parte din sistemul sanitar, medicii rezidenţi, medicii care se află la început de carieră, sunt foarte prost plătiţi", a mai afirmat Alexandru Cumpănaşu.
El a adăugat că în schimb, nu se poate spune acelaşi lucru despre medici sau personal medical care au deja o funcţie de conducere sau se află de mai mult timp în sistem.
"Nu este normal ca un medic să condiţioneze actul medical de oferirea unor sume de bani, indiferent de salariul pe care îl are", a spus Alexandru Cumpănaşu.
Sondajul a fost realizat în perioada 8 - 19 aprilie, pe un eşantion de 1042 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România.