Copiii "trebuie să aibă acces la educaţie şi servicii medicale"
Ministerul muncii a lansat în dezbatere noua strategie pentru protecţia drepturilor copiilor, document care se referă în principal la acesul la educaţie şi servicii medicale.
04 Februarie 2014, 14:22
Sprijin suplimentar pentru zonele sărace şi noi măsuri pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie, servicii sociale şi medicale - sunt printre principalele ţinte ale noii strategii pentru protecţia drepturilor copiilor din România în următorii şapte ani, un document lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Propunerile din noua strategie au plecat de la problemele constatate până acum.
Conform datelor centralizate de autorităţi, în anul şcolar 2012-2013 un număr de aproximativ 56.000 de copii de vârsta învăţământului primar s-au aflat în afara sistemului educaţional, abandonul şcolar s-a constatat în principal în mediul rural şi a crescut constant, conform strategiei, după momentul trecerii la 10 ani de şcoală obligatorie.
Asistenţa medicală este asigurată în mod diferit în şcoli, în mediul rural de către medicul de familie, în timp ce în şcolile din mediul urban, aceasta este asigurată de personal specializat.
Mortalitatea infantilă continuă să plaseze România pe un loc inferior în clasamentul statelor europene, ca urmare a accesului dificil la serviciile medicale.
Acesta este contextul, în linii mari, în care se lansează noua strategie, care îşi propune măsuri de promovare a unui pachet minim de servicii adresat copiilor din zonele sărace, inclusiv zonele urbane cu sărăcie extremă, dar şi măsuri pentru protecţia familiei, pentru ca în final să poată fi asigurat accesul tuturor copiilor, atât la serviciile sociale, cât şi la cele medicale şi din educaţie.
Sărăcie şi excluziune socială
În România, datele statistice mai arată că mai mult de jumătate dintre copii se află în risc de sărăcie şi excluziune socială.
O mai bună informare a copiilor şi a famiilor acestora, cu privire la drepturile şi îndatoririle ce le revin, cu privire la serviciile publice pe care le pot accesa, o implicare sporită a comunităţilor locale reprezintă priorităţi.
Proiectul de strategie atrage atenţia şi asupra lipsei de educaţie pentru sănătate sexuală şi a insuficientei planificări familiale.
Peste 10% dintre copii sunt născuţi de mame foarte tinere, iar rata avorturilor continuă să se menţină la un nivel ridicat.
Autorităţile îşi propun, printre altele, să stimuleze instituţiile şcolare să ofere mai multe cursuri de educaţie sexuală.
Proiectul de strategie naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, pentru perioada 2014-2020 este postat pe site-ul Ministerului Muncii şi se află în dezbatere publică până la mijlocul lunii martie.