Copiii ar putea fi adoptaţi mai uşor
Guvernul vrea să modifice legea în privinţa adopţiilor, astfel încât copiii să fie înfiaţi mai uşor. Modificările vizează doar adopţiile interne, nu şi pe cele internaţionale, care nu vor fi reluate.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Martie 2011, 19:08
Una din schimbările propuse de executiv este ca orice copil care stă în sistemul de protecţie mai mult de un an să fie declarat adoptabil, în condiţiile în care, în prezent, nu există un astfel de termen.
Toate modificările vizează adopţiile interne, nu şi pe cele internaţionale, care nu vor fi reluate.
Perioada de adopţie a unui copil cu părinţi necunoscuţi a fost reglementată de Guvern, la 30 de zile, prin noul proiect de modificare al Legii adopţiilor.
Mai mult, Bogdan Panait, secretar de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, a declarat că o altă modificare extrem de importantă este şi cea referitoare la reducerea timpului în care un copil cu părinţi dezinteresaţi poate fi dat spre adopţie altor familii.
Secretarul de stat a precizat că, în prezent, în România există aproape 67.000 de copii în sistem, dintre care 23.000 în centrele de plasament şi 20.000 la asistenţii maternali.
Prin noul proiect au fost redefiniţi şi o serie de termeni, cum ar fi domiciliu sau reşedinţă, iar legislaţia adopţiilor a fost armonizată cu noul Cod Civil.
Mai mult, s-a introdus şi proba ADN, inexistentă până acum.
"Am introdus proba ADN-ului pentru cei care recunosc un copil dintr-o legătură extraconjugală şi care, sigur, este o acţiune premergătoare recunoaşterii soţiei şi a adoptabilităţii copilului", a explicat Bogdan Panait.
În ceea ce priveşte adopţiile internaţionale, premierul Emil Boc s-a pronunţat pentru menţinerea actualelor reglementări.