Controversă privind modificarea legii audiovizualului
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor începe dezbaterea pe articole a proiectului de lege privind modificarea legii audiovizualului.
Articol de Andrei Şerban, 23 Martie 2011, 12:05
Modificările legii audiovizualului vizează subiecte de principiu, care stabilesc rolul şi misiunea radiodifuzorilor în societate şi completări tehnice legate de dreptul la replică, la propria imagine şi transmiterea corectă a informaţiilor.
Preşedintele comisiei pentru Cultură, deputatul PDL Raluca Turcan, a arătat că modificarea actualei legi a audiovizualului este necesară, pentru că s-au înregistrat, în ultimul timp, mai multe derapaje în mediul audiovizual.
"În principiu, pentru că nu se înţelege şi nu se respectă pentru un text legislativ, că libertatea de exprimare nu este echivalentă cu lipsa de responsabilitate. Orice libertate de exprimare trebuie să ţină cont şi de dreptul la propria imagine, la dreptul fiecărui individ de a beneficia de prezumţia de nevinovăţie, aşa cum se întâmplă şi în justiţie", a declarat Raluca Turcan.
Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răzvan Popescu, este de părere că proiectul de lege, care se dezbate la Comisia de cultură, ar trebui să conţină noile prevederi din Codul Audiovizualului şi nu pe cele vechi.
"Sunt preluate în acest proiect de lege o serie de articole din vechiul Cod al Audiovizualului, pe care noi le-am modificat şi, începând cu 11 martie, există un Cod nou, spunem noi, mai bun, adaptat cerinţelor pieţei, or dacă tot e să preiei ceva, măcar să preiei forma nouă în vigoare, pentru că altfel creezi o confuzie legislativă care nu se ştie la ce rezultate va duce", a afirmat preşedintele CNA.
Proiectul de lege de modificare a legii audiovizualului trebuie să treacă de Camera Deputaţilor, în următoarele 30 de zile, pentru a fi trimis Senatului, care este cameră decizională.